Częściej jadaj kapustę!

2013.10.14Badania naukowe wskazują, że u osób spożywających często surówki z kapusty, rzadziej występują nowotwory przewodu pokarmowego.

AT1Do niedawna dzięki masowemu spożyciu kapusty kiszonej (w której zachowana zostaje witamina C), zapotrzebowanie na witaminę C w okresie jesienno – zimowym było pokryte prawie w całości. Obecnie jej rola jako dostarczyciela witaminy C nieco zmalała, na skutek znaczącego wzrostu spożycia owoców cytrusowych.

Porady dla kupujących: Wybieraj kapustę ciężką, zwartą, o jasnych, kruchych liściach zewnętrznych. Kapusta kiszona powinna być biała, krucha i posiadać typowy zapach i smak kiszonki. Różowa barwa oraz nieprzyjemny gnilny lub pleśniowy zapach i smak, świadczą o rozwoju bakterii gnilnych lub pleśni i drożdży, i wówczas kapusta nie nadaje się do spożycia.

Porady dla konsumentów: Częściej jadaj kapustę surową lub kiszoną. Unikaj tłustych bigosów!

Korzyści zdrowotne: Oprócz witaminy C i cennego błonnika (włókna roślinnego) kapusta zawiera szereg substancji o działaniu przeciwrakowym, których nie zawierają inne owoce i warzywa. Dlatego spożywanie kapusty, zwłaszcza surowej i kiszonej, jest szczególnie polecane nie tylko w zimie, ale przez cały rok. Oprócz kapusty białej dobrym źródłem zarówno witaminy C, jak i substancji antyrakowych, są inne warzywa kapustne: brukselka, kapusta pekińska, kalafior, jarmuż czy wreszcie brokuły, zawierające w 100 g około 83 mg witaminy C!

100 g kapusty białej zawiera: energia – 29 kcal (surowa), 12 kcal (kiszona), białko – 1,7 g, tłuszcz – 0,2 g, węglowodany – 7,4 g, błonnik – 2,5 g, witamina C – 48 mg.

Bigosik wegetariański

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg pieczarek, 2 łyżki masła roślinnego, bulion grzybowy, pieprz i wegeta.

Do 0,5 litra wrzątku wrzucić łyżkę masła roślinnego, kostkę bulionu grzybowego i kapustę. Powoli gotować. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażyć na reszcie masła roślinnego, doprawić przyprawami. Połączyć z kapustą i gotować 40 min.

Agata Tabor – pielęgniarka szkolna

Na podstawie: Programu Prewencji Pierwotnej Centrum Onkologii w Warszawie