Rybka…

2015.05.27.3W najbliższą sobotę, 30 maja Mistrzostwa Spławikowo – Gruntowe.

Chcemy pomóc naszym wędkarzom, którzy w sobotę na łowisku Jegiel będą rywalizować o tytuł Mistrza Koła nr 27 PZW Sadowne w wędkarstwie spławikowo – gruntowym. Wiemy, że powrót z zawodów będzie trudny, a pojazdy przeładowane zdobyczami, trofeami wędkarskimi. A więc postanowiliśmy już teraz przygotować propozycje na spożytkowanie złowionych ryb. Wystarczy skorzystać z naszych przepisów i po problemie.

A więc – ryby słodkowodne i może(oczywiście przy obfitym połowie, wykorzystując cały swój połów, trzeba zwiększać odpowiednio podane proporcje):

Rybka z kaszą

2015.05.27.1Składniki:

– 1 tusza ryby słodkowodnej (szczupak, sandacz, leszcz, karp) – ok. 1 kg

– 10 dag (1 torebka) kaszy gryczanej lub jęczmiennej

– olej, 2 cebule

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki)

– warzywna przyprawa typu Vegeta

– pieprz, 1 łyżka jagód jałowca, cytryna

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżeczce oleju. Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć, wymieszać z cebulką oraz posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Jałowiec zmiażdżyć młotkiem lub zmielić w młynku do pieprzu. Rybę wymyć, posolić i natrzeć wewnątrz sokiem z cytryny i jałowcem. Rybę nadziać kaszą z dodatkami i spiąć wykałaczkami lub, jeśli to możliwe – gałązką jałowca. Nadzianą rybę ułożyć w natłuszczonej brytfannie, polać olejem, przykryć płatkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 – 200 st. C) na 30-40 minut. Następnie zdjąć folię i piec do zrumienienia. Rybę można też usmażyć na tłuszczu. Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Dobrym uzupełnieniem są ziemniaki.

A może – rybka lubiąca… piwko

2015.05.27.2Składniki:

– 1 kg oczyszczonej sprawionej ryby (leszcz, karp) podzielonej na dzwonka

– 1 butelka piwa

– 3-4 młode marchewki

– 3 cebule

– ¼ dużego lub połowa małego selera

– 2-3 goździki

– 1 listek laurowy

– cienko skrojona skórka i sok z połowy cytryny

– ½ kromki razowego chleba na miodzie

– 1 łyżka miodu

– 1 łyżka margaryny

– warzywna przyprawa typu Vegeta

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki0

– sól, pieprz

Wykonanie:

Rybę natrzeć sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobniutko poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać warzywa i dusić na małym ogniu do chwili, gdy zmiękną i staną się przezroczyste (nie wolno przypalić!). Zalać piwem, dodać chleb, miód i przyprawy, zagotować. Dzwonka ryby włożyć do wrzącego sosu, dusić pod przykryciem na małym ogniu 45-60 minut, ewentualnie doprawić. Wyjąć rybę i ułożyć na półmisku, a sos przetrzeć przez sito lub zmiksować i polać rybę. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej z puree ziemniaczanym.

Smacznego! Wędkarzom życzymy powodzenia  – niech wygra… najwytrwalszy!

Tekst: sch