Koktajle i drinki

2015.12.29.3Owocowe, dietetyczne, czasami lekko procentowe.

Kokosowe marzenie

Składniki:

1 świeży orzech kokosowy, 1 dojrzały banan, 2 łyżeczki płynnego miodu, 300ml maślanki

Wykonanie:

W orzechu kokosowym wywiercić dwie dziurki i zebrać do szklanki mleko. Owoc rozłupać. Kawałek obrać i drobno zetrzeć na tarce, tak żeby otrzymać 2 łyżki wiórków kokosowych. Banan obrać i pokroić na duże kawałki. Zmiksować banana z miodem, maślanką i mleczkiem kokosowym. Napój rozlać do dwóch szklanek i posypać wiórkami kokosowymi.

Poncz piwny

Składniki:

50g suszonych owoców (śliwki, morele, rodzynki), 300ml dobrego gatunku piwa

Wykonanie:

Suszone owoce pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i odstawić na 3-4 godziny, aż namiękną. Potem wszystko włożyć do dużego dzbanka i wlać piwo. Podawać dobrze schłodzone.

Napój orzeźwiający

Składniki:

125g zsiadłego mleka, 1/8 l piwa, 1 łyżka musu śliwkowego, 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Zmiksować zsiadłe mleko, piwo i mus śliwkowy na pienistą masę. Potem posłodzić miodem i dobrze schłodzić.

Grecki mix jogurtowy

Składniki:

150g greckiego jogurtu, 4-5 liści szczawiu, 2-3 listki melisy cytrynowej, szczypta soli jodowanej, do posypania – 1 łyżka świeżo posiekanych liści szczawiu

Wykonanie:

Jogurt zmiksować ze świeżymi liśćmi melisy, solą jodowaną i 80ml wody. Nalać do wysokiej szklanki i posypać posiekanymi listkami szczawiu.

Koktajl ziołowy

Składniki:

1 mały pęczek mieszanych ziół (trybula, koperek, pietruszka, szczypiorek), 500ml kefiru, ½ małego ząbka czosnku, szczypta soli ziołowej

Wykonanie:

Zioła dobrze przebrać, umyć i osuszyć. Zmiksować dokładnie z kefirem i solą ziołową. Wycisnąć czosnek przez praskę i dodać. Koktajl rozlać do dwóch wysokich szklanek i przybrać gałązkami trybuli.

Mleko jagodowe

Składniki:

100g jagód, 1 łyżka syropu klonowego, 400ml maślanki, 2 łyżki bitej śmietany

Wykonanie:

Jagody umyć i przebrać. Odłożyć kilka do przybrania. Zmiksować jagody z syropem klonowym i maślanką. Mleko jagodowe nalać do dwóch wysokich szklanek, w każdej z nich zrobić kleks ze śmietany i przybrać pozostałymi jagodami.

Bezalkoholowy poncz truskawkowy

Składniki:

2 l dobrze schłodzonej herbaty owocowej z truskawek, 500g mrożonych truskawek, 5 łyżek fruktozy, ¼ – ½ l gazowanej wody mineralnej

Wykonanie:

Wymieszać herbatę owocową z truskawkami i lekko posłodzić fruktozą. Odstawić na 12 godzin. Nalać ponczu do szklanek i prysnąć do każdej gazowaną wodą mineralną.

Koktajl mleczny

Składniki:

50g truskawek, 200ml świeżego pełnego mleka, 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z mlekiem i miodem.

Napój warzywny

Składniki:

400g dojrzałych pomidorów, 1 karotka, 50g selera, 1 łyżeczka soli ziołowej, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, szczypta pieprzu cayenne, do przybrania – 2 małe gałązki natki selera

Wykonanie:

Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć szypułki i gotować ok. 5 minut w 100ml wody. Ostudzić i przetrzeć przez sito, zebrać sos. Karotkę i seler obrać i drobno pokroić. Zmiksować z solą ziołową, lubczykiem i sosem pomidorowym. Wlać napój do dwóch wysokich szklanek i przybrać natką selera.

Sławek Chyliński

Na podstawie: Dieta rozdzielna, Ursula Summ