Koktajle owocowo – warzywne

2016.06.09.101 czerwca na naszych oczach zawodnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w Sadownem dokonywali cudów, tworząc różnokolorowe koktajle bezalkoholowe.

Komisja, która czuwała nad przebiegiem Konkursu, mogła dokonać stosownej oceny po skosztowaniu przygotowanych koktajli. Punktacja w większości była bardzo wysoka, dlatego też – dzięki uprzejmości Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem – postanowiliśmy zaprezentować Państwu te napoje w kolejności startowej i podać ich składniki.

Zachęcamy do realizacji receptur – ilość składników dowolna.

2016.06.09.11Numer startowy 1 – Zespół Szkół Techniczno – Zawodowych w Radzyminie

Składniki: banan, śmietanka, 36%, syrop blue curacao. Technika miksowania: blenderowanie. Naczynie: kieliszek Margarita. Dekoracja: miechunka, karambola, listki mięty, kwiaty.

2016.06.09.12Numer startowy 2 – Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach

Składniki: maliny, syrop z pędów sosny, igły świerku, mięta, syrop miętowy. Technika miksowania: blenderowanie. Naczynie: kieliszek do Margarity. Dekoracja: crusta, owoce: jabłko, skórka pomarańczy, winogrona.

2016.06.09.13Numer startowy 3 – Zespół Szkół Agrotechnicznych w Mińsku Mazowieckim

Składniki: szpinak, ogórek zielony, jabłko, imbir, napój bezalkoholowy gazowany sprite. Technika miksowania: blenderowanie, top sprite. Naczynie: kieliszek koktajlowy. Dekoracja: jabłko, skórka z cytryny.

2016.06.09.14Numer startowy 4 – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Czyżewie

Składniki: sok pomarańczowy, płatki owsiane, żurawina suszona, mięta świeża, lód w kostkach. Technika miksowania: blenderowanie z lodem, drink dwuwarstwowy, każda warstwa miksowana oddzielnie. Naczynie: collins. Dekoracja: wycięta ze skórki cytryny na wykałaczce, świeża mięta, dekoracja położona na krawędzi szklanki.

2016.06.09.15Numer startowy 5 – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem

Składniki: rzodkiewka, jabłko, pomarańcza, grenadyna, woda gazowana. Technika miksowania: blenderowanie. Naczynie: hurricane. Dekoracja: rzodkiewka.

2016.06.09.16Numer startowy 6 – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Tomaszowie Mazowieckim

Składniki: ananas, banan, syrop kokosowy, bazylia, sok pomarańczowy. Technika miksowania: blenderowanie. Naczynie: goblet – szkło barmańskie. Dekoracja: kompozycja z owoców na brzegu gobletu (listek ananasa, plaster pomarańczy, plaster limonki, ¼ truskawki), owocowy szaszłyk: drążone ananasy i plasterki truskawki.

2016.06.09.17Numer startowy 7 – Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Legionowie

Składniki: sok jabłkowy, syrop mojito, sok z limonki, sok z ananasa, mięta. Technika miksowania: blenderowanie. Naczynie: hurricane. Dekoracja: cytryna, limonka.

2016.06.09.18Numer startowy 8 – Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Łomży

Składniki: natka pietruszki, cytryna, sok pomarańczowy, cukier, syrop curacao. Technika miksowania: blenderowanie. Naczynie: szklanica barmańska. Dekoracja: ananas, miechunka, jabłko, cytryna, wykałaczka.

2016.06.09.19Numer startowy 9 – Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Białej Podlaskiej

Składniki: natka pietruszki, banan, sok pomarańczowy, sok z cytryny, sok bananowy żółty. Technika miksowania: blenderowanie. Naczynie: hurricane. Dekoracja: melon, twist ze skórki pomarańczy, natka pietruszki.

Smacznego!

Więcej szczegółów z przebiegu I Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego w artykule: „Biała Podlaska górą!”.

Tekst/foto: Sławek Chyliński