CIASTO BABA JAGA

Jabłko do jabłka, śliwka do śliwki…  

SKŁADNIKI

– 1 margaryna np. KASIA (rozpuścić i wystudzić)

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka cukru

– 1 cukier waniliowy

– 5 jaj

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cynamonu

– 5 jabłek (najlepsze antonówki) – obrać i pokroić na większe cząstki

– ok. 10 dag rodzynek

– ok. 10 dag orzechów włoskich

– można dodać również śliwki węgierki

 SPOSÓB WYKONANIA

– całe jajka i cukry zmiksować, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i ponownie zmiksować,

– do powstałej masy dodawać stopniowo mąkę, kakao, sodę i cynamon – wszystko miksować,

– na końcu dodać jabłka, rodzynki i orzechy – wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy, piec ok. 50-60 min. temp. 180 st. C.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Udanych wypieków – D. Ch.