Łosoś dwojako…

Kolejna propozycja kulinarna uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Tym razem… łosoś – na dwa sposoby.

Placuszki z cukinii z łososiem i sosem czosnkowym

  • Cukinia – 1,5 kg
  • Cebula – 0,4 kg
  • Ser feta – 1 op.
  • Jaja – 6 szt.
  • Mąka – ok. 12 łyżek
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Wykonanie:                

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić, odstawić na 15 min., odcisnąć. Dodać rozdrobnioną fetę, jaja i mąkę (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić dodać pokrojoną natkę. Smażyć na wolnym ogniu.

Łosoś wędzony – 2 op.

Sos

  • Majonez – 0,2 l
  • Jogurt naturalny – 0,3 l
  • Czosnek wg uznania
  • Sól, pieprz

Składniki wymieszać, doprawić do smaku.

Łosoś z warzywami w cieście francuskim

  • 1 szt. gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g filetów z łososia
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • 200 g włoszczyzny w paskach (może być mrożona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Łososia płuczemy, odcinamy skórę, przyprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak podgrzewamy na patelni z łyżką masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia na blasze. Na środek ciasta francuskiego kładziemy łososia – wzdłuż długiego boku, rozsmarowujemy na nim mascarpone. Na serek nakładamy szpinak, a na niego warzywa. Boki ciasta nacinamy w grube paski prostopadle do łososia. Paski zakładamy naprzemiennie na łososia, by powstała plecionka.

Ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zrumienienia. Kroimy po lekkim przestudzeniu.

Tekst/foto: TŻiUG w Sadownem