Karkówka z …

W ramach zdalnego nie nauczania, a kontaktu z Państwem uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem proponują dzisiaj karkówkę, która dobrze przygotowana jest niezastąpiona w daniach obiadowych.

Karkówka z ziemniakami i kapustą zasmażaną

  • Karkówka szt. 1
  • Cebula kg 0,6
  • Czosnek gł. 1
  • Majeranek, sól, pieprz

Karkówkę pokroić na plastry, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Cebulę pokroić w półplastry. Karkówkę ułożyć na blasze w dachówkę, posypać cebulą, piec w temp 180 stopni C. do miękkości. Pamiętać o podlewaniu wodą.

  • Ziemniaki kg 4
  • Koperek p. 1

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, nie tłuc, posypać posiekanym koperkiem.

Kapusta zasmażana

Składniki:

  • Kapusta gł. 1
  • Cebula kg 0,3
  • Smalec 2-3 ł.
  • Sól
  • Pieprz
  • Koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować i odgotować.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na bardzo dobrze rozgrzanej patelni i z łyżką mąki pszennej.
  • Podsmażoną cebulę dodać do odgotowanej kapusty, dusić al dente, dodać zeszkloną cebulę i posiekany koperek.
  • Całość doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Opcjonalnie możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem