Galaretkowiec by Maciek

Tym razem coś na słodko w wykonaniu jednego z uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. To „coś” to galaretkowiec.

Galaretkowiec

Składniki:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 łyżki żelatyny

– ¼ szklanki cukru

– cukier waniliowy

– 4 galaretki różnokolorowe

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do stężenia. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy, dodajemy do niego żelatynę i dokładnie mieszamy. Mleko lekko studzimy. Trzy galaretki kroimy w kostkę i dodajemy do letniego mleka. Wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Czwartą tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy go na noc do lodówki.

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem