I-sze miejsce dla Rafała Zaleskiego

Miło nam poinformować, że uczeń naszego Technikum Rafał Zaleski, biorący udział w konkursie online organizowanym przez ogólnopolski program dla szkół gastronomicznych „ Szef dla Młodych Talentów”, zajął w nim I miejsce.

„Szef dla Młodych Talentów” to program edukacyjny wspierający przyszłych szefów kuchni w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Inicjatorem programu „Szef dla Młodych Talentów” jest sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska. Projekt wspiera Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska oraz Rada Programowa, w skład której wchodzi wielu mistrzów m.in. redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska, Justyna Adamczyk.

Wyzwaniem kulinarnym było zaproponowanie pasztetu na Wielkanoc.

Potrawa przygotowana przez naszego ucznia na zajęciach praktycznych to „pasztet z białej ryby w towarzystwie czekoladowych kurek muśnięty sosem miodowo-musztardowym”.

W naszym Technikum lubimy szukać wciąż czegoś nowego i nie lubimy poprzestawać na tym, co już próbowaliśmy.
Rafał zaimponował Jury nietypowym połączeniem kurek z czekoladą deserową.

Jedno jest więc pewne – jedzenie i nauka to… niezwykłe połączenie. Nie bójmy się więc próbować nowych smaków!

Gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych konkursach!

Więcej o konkursie na stronie https://www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow

Maria Dobies