Dania mięsne V

Z mielonego mięsa.

… z warzywami

Składniki:

– 50 dag mielonego mięsa mieszanego

– 25 dag marchewki

– 25 dag cebuli

– 25 dag selera

– 25 dag kapusty

– 5 dag margaryny

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka ziół prowansalskich

– przyprawa do zup w płynie

– sok z cytryny, sól, pieprz

Wykonanie:

Jarzynki drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i dusić na małym ogniu, stale mieszając, około 5 minut. Dodać rozdrobnione jarzynki. Koncentrat wymieszać z połową szklanki wody, ziołami prowansalskimi i przyprawą do zup, dodać do mięsa, dobrze wymieszać i dusić około 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawić. Podawać z ryżem na sypko, średnim makaronem (świderki, kolanka) lub zimniakami puree.

… z ryżem

Składniki:

– 30 dag mielonego mięsa (wieprzowe, mieszane)

– 30 dag (3 torebki) ryżu

– 2 jajka

– duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek, oregano)

– warzywna przyprawa typu vegeta

– sól, pieprz

– tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć. Przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać jajka i posiekaną zieleninę. Wyrobić na jednolitą masę i formować niewielkie kotleciki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać najlepiej z ziemniakami w dowolnej postaci. Dobrym dodatkiem jest też pikantny sos pomidorowy, np. keczup.

… z pieczarkami

Składniki:

– 60 dag mielonego mięsa mieszanego

– 15 dag pieczarek

– garść startego sera żółtego (okrawki różnych serów)

– 2 białka

– 1-2 ząbki czosnku

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek, bazylia, oregano)

– sól, pieprz

– tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić i drobniutko poszatkować. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wyrobić z serem na jednolitą masę, dodać pieczarki, czosnek i zieleninę, doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą mięsną. Uformować kotlety i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Włożyć na 10 minut do nagrzanego, lecz wyłączonego piekarnika.

… z białą kapustą

Składniki:

– 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1 kg)

– 40 dag mielonego mięsa

– 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub 1 puszka (40 dag) pomidorów w zalewie

– 1-2 cebule

– 10 dag pieczarek lub boczniaków

– 5 łyżek oliwy lub oleju

– przyprawa do zup w płynie

– warzywna przyprawa typu vegeta

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)

– sól, cukier

– pieprz lub mielona papryka

– sok z cytryny

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić i cienko poszatkować, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki oraz przecier lub rozgniecione pomidory razem z zalewą, dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać mięso i smażyć, stale mieszając, 5 minut. Kapustę drobno poszatkować i na cedzaku włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki przyprawy do zup. Gotować 5 minut i dobrze odcisnąć. Miękką kapustę dodać do sosu, wymieszać i doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu jeszcze 10 minut, stale mieszając. Przed podaniem wymieszać z posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody, puree lub ryżem na sypko, względnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

… z kukurydzą

Składniki:

– 1 kg mielonego mięsa (drobiowe lub mieszane)

– 2 czerstwe bułki

– 2 cebule

– 2 jajka

– 1 szklanka konserwowej kukurydzy

– 3 łyżeczki musztardy

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek, tymianek, kolendra, oregano, rzeżucha)

– warzywna przyprawa typu vegeta

– sól, pieprz

– tarta bułka, tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Bułki namoczyć w wodzie z dodatkiem szczypty przyprawy, a gdy napęcznieją, odcisnąć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Mięso dokładnie wymieszać z kukurydzą, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Formować niewielkie kotleciki, lekko spłaszczyć, obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor – po ok. 4-5 minut a każdej strony. Następnie przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, aby kotlety „doszły”. Można także gotowe kotlety włożyć na 10 minut do nagrzanego i wyłączonego piekarnika. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub puree.

… siekane zrazy

Składniki:

– 40 dag mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)

– 1 czerstwa bułka

– 1 duży filet śledziowy

– 1 jajko

– 1 cebula

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek, majeranek, oregano, tymianek)

– tarta bułka

– warzywna przyprawa typu vegeta

– pieprz

– olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Bułkę namoczyć, a gdy napęcznieje, odcisnąć i pokruszyć. Filet drobniutko posiekać. Do mięsa dodać uduszoną cebulę, pokruszoną bułkę, posiekaną zieleninę, jako i szczyptę przyprawy warzywnej, wyrobić na jednolitą, dającą się formować masę. Z masy mięsnej formować niewielkie placuszki, kłaść na nich po łyżeczce posiekanego śledzia, dokładnie zawijać i formować niewielkie zraziki. Obsmażyć na złoty kolor na gorącym tłuszczu, następnie podlać 1-2 łyżkami wody, przykryć i dusić jeszcze 10 minut (można także obrumienione zraziki włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika). Podawać najlepiej z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy gryczanej lub jaglanej albo domowych klusek.

… pulpeciki

Składniki:

– 40 dag mielonego mięsa mieszanego

– 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub rosole

– 1 jajko

– 1 łyżka oleju lub oliwy

– sól

– warzywna przyprawa typu vegeta

– zmielona gałka muszkatołowa

– 1-2 ząbki czosnku lub szczypta czosnku granulowanego

– duża garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, oregano, tymianek, szczypiorek)

– 1 łyżka masła lub margaryny

– 1 łyżka mąki pszennej

– ¾ szklanki mleka

– sok z cytryny

– pieprz cayenne lub mielona papryka

– 2 szklanki esencjonalnego rosołu

Wykonanie:

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać drewnianą łyżką z odciśniętą bułką, rozdrobnionym czosnkiem, olejem, jajkiem, szczyptą gałki muszkatołowej i przyprawy warzywnej oraz połową posiekanej zieleniny. Rękami zmoczonymi zimną wodą uformować osiem kulek i lekko je spłaszczyć. W płaskim garnku zagotować rosół, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15 minut. W rondelku stopić tłuszcz, dodać mąkę i zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać zimne mleko i, stale mieszając drewnianą łyżką, zagotować. Dodać sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać, stale mieszając, do chwili, gdy sos zgęstnieje (jeśli sos okazałby się zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek rosołu, w którym gotowały się pulpety). Do sosu dodać pozostałą posiekaną zieleninę, włożyć pulpety i dobrze wymieszać. Podawać najlepiej z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko.

… z wędzonym boczkiem

Składniki:

– 40 dag mielonego mięsa drobiowego lub mieszanego

– 20 dag wędzonego boczku

– 1 jajko

– 1 czerstwa bułka grahamka

– 1-2 cebule

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek, koperek)

– ½ szklanki mleka

– 1 łyżka margaryny

– tarta bułka

– sól, pieprz

– przyprawa warzywna typu vegeta

– tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku z łyżeczką przyprawy warzywnej, a gdy napęcznieje – odcisnąć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na margarynie. Odciśniętą bułkę wraz z boczkiem i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z mielonym mięsem, posiekaną zieleniną oraz jajkiem. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę tartej bułki. Formować małe kotleciki, panierować je w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać najlepiej z puree ziemniaczanym, obficie posypanym posiekaną zieleniną.

… kotlety mielone

Składniki:

– 50 dag dowolnego mielonego mięsa

– 1-2 czerstwe bułki

– ½ szklanki mleka

– 1 spora cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżka oleju

– 1 jajko

– sól, pieprz

– tłuszcz do smażenia

– garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, oregano)

– ewentualnie 1 łyżka margaryny

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku i przetrzeć przez sito. Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z bułką, jakiem, uduszoną cebulą i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka, należy dodać trochę tartej bułki. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce i tępą stroną noża odcisnąć na kotletach kratkę lub paski. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie przełożyć do natłuszczonej brytfanny, skropić wodą lub przykryć wiórkami zimnej margaryny i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na 5-10 minut, następnie wyłączyć ogień, ale trzymać kotlety w piekarniku, aby „doszły”. W ten sposób przygotowane kotlety są dużo smaczniejsze!

… pieczeń rzymska

Składniki:

– 50 dag mielonego mięsa mieszanego

– 1 jajko

– 1 czerstwa bułka

– 1-2 cebule

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek)

– 1 łyżeczka margaryny

– ½ szklanki mleka

– ½ szklanki śmietany

– ½ szklanki esencjonalnego rosołu lub wody z dodatkiem warzywnej przyprawy typu vegeta

– 1 łyżka mąki pszennej

– sól, pieprz

– tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, a gdy napęcznieje, odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu. Mięso przepuścić przez maszynkę z bułką i uduszoną cebulą, dodać jajko, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi rękami uformować wałek, ułożyć na natłuszczonej i osypanej tartą bułką blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na godzinę. Śmietanę wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić rosołem i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Pieczeń pokroić na porcje i każdą polewać sosem. Podawać najlepiej z dodatkiem ryżu na sypko lub klusek francuskich.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006

Internet