Co nieco z grilla

Na chłodne dni trochę grillowanego mięska. Do tego zalecamy surówki ze świeżych warzyw.

Żeberka


Składniki:
– 1 kg żeberek
– słoiczek pikantnej musztardy
– 50-70 ml płynnego miodu
– 6 łyżek jasnego sosu sojowego
– 100 ml oliwy
– papryka ostra lub słodka, w zależności od upodobań

Wykonanie:
Żeberka pokroić na kawałki (można krótko je obgotować przed zamarynowaniem – wrzucić do wrzątku i gotować około 10 minut).
Składniki marynaty dokładnie wymieszać tak, aby powstała emulsja. Włożyć mięso do marynaty i odstawić najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Przed pieczeniem oczyścić żeberka z marynaty – zawiera ona miód, który mógłby zbyt szybko się skarmelizować. Mięso należy piec nad dobrze rozgrzanym grillem około 45 minut do godziny. Na 15 minut przed przewidywanym końcem pieczenia trzeba dokładnie posmarować żeberka marynatą i pozwolić jej ładnie się zrumienić.

Kaszanka

Składniki:

– 0,7 kg kaszanki

– 3 cebule

– musztarda, najlepiej ostra z gorczycą

– folia aluminiowa, do zawijania

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Kaszankę przekrawamy wzdłuż na pół, układamy na kawałku folii – tak, aby można było nią później owinąć. Kaszankę obsypujemy cebulą, następnie na wszystko równomiernie nakładamy dużą ilość musztardy, dokładnie zawijamy folią tak, aby nic nie wyciekło podczas procesu grillowania. Na wolnym „ogniu” pieczemy ok. 30 minut.

Sos do potraw z grilla

Składniki:

4 ząbki czosnku – wycisnąć

3 łyżki keczupu (2 łyżki pikantnego i 1 łyżka łagodnego)

majonez – pół średniego słoiczka

3 łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a przygotowany w ten sposób sos schłodzić.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródło: Internet