Wielkopostna kuchnia

2014.03.07.1Człowiek powinien preferować prosty sposób  życia i spożywać proste naturalne potrawy, gdyż sposób odżywiania powi­nien być wyważony, unikać powinno się przesady, czyli obżarstwa i ciągłego dogadzania sobie przy stole, wszyscy powinni zadowolić się potrawami ze zwyczajnych warzyw i owoców, gdyż są one prawdziwym darem natury i tym rodzajem pożywienia, które z woli Bożej spożywali pierwsi rodzice – głosił Mediolański Biskup Ambroży.

Okres Wielkiego Postu to świetna ku temu okazja, dlatego też podamy przykłady potraw prostych, postnych, aczkolwiek dających też radość naszym kubkom smakowym.

2014.03.07.1Leniwe

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 1½ łyżki bułki tartej
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Do twarogu wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, wsypujemy mąkę i tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy do chwili uzyskania jednolitej gładkiej masy. Łyżką umoczoną w zimnej wodzie nabieramy niewielkie porcje ciasta twarogowego i wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski gotujemy jeszcze  ok. 4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i wykładamy na półmisek.

Masło roztapiamy, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy ewentualnie cukier i cały czas mieszając chwilę podgrzewamy do napęcznienia tartej bułki. Polewamy nim ciepłe jeszcze kluski.

2014.03.07.2Do leniwych można podać surówkę z marchewki (jeśli ktoś lubi)

Składniki:

  • 45o g marchewki obranej
  • 1-2 jabłka (250 g)
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku

Wykonanie:

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko(a) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z marchewką. Majonez łączymy z chrzanem i dodajemy do surówki. Solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę przed podaniem do spożycia.

2014.03.07.3A może ktoś lubi placuszki z serem i rodzynkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 dag twarogu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany

ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do obsypania placuszków

Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsiewamy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę i opłukane wrzątkiem rodzynki. Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy małymi porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.  Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Idealne są z sosami owocowymi szczególnie z truskawkowym.

2014.03.07.4A z ryb może śledzie z czosnkiem i majerankiem

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych (matiasy)
  • 5-6 ząbków czosnku (lub więcej, jeśli lubimy ostrzejsze)
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 2 – 3 łyżki oleju +  tyle, aby przykryć śledzie (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)

Wykonanie:

Matiasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Kroimy na 1 – 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek. Całość dobrze mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika, ciasno ugniatamy, dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte i szczelnie zamykamy.  Najlepiej smakują nam po 48 godzinach przechowywania w lodówce.

Smacznego!

Tekst: Sławek Chyliński

Na podstawie www.wkuchennymoknie.blox.pl