Zostań baristą!
Zachętą do poznania zawodu baristy było spotkanie z najlepszymi wśród najlepszych w tej dziedzinie.
9 listopada Salę Lustrzaną przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem zapełnili uczniowie tej Szkoły i ich wychowawcy. W południe odbyło się tu spotkanie, a właściwie pokaz umiejętności najlepszych w Polsce baristów: Adama Musiatewicza i Jerzego Czapli.
Obaj Panowie posiadają wieloletnie doświadczenie w swoim zawodzie – jak mówią – w zawodzie barmana. Ich osiągnięcia i tytuły, jakimi mogą się pochwalić, mówią same za siebie – są mistrzami nie tylko na arenie krajowej, ale również europejskiej.
– Jestem fanem kawy, herbaty i czekolady. Mój świat kręci się wokół tych trzech rzeczy – mówi o sobie Adam Musiatewicz i dodaje – Pracuję jako barista, trenuję baristów, zgłębiam tajniki swojej pasji, którą jest odkrywanie każdego dnia aspektów więzi kawy, herbaty i czekolady z naszym zwyczajnym życiem.
W takim też tonie mogliśmy obejrzeć pokaz baristy, Adama Musiatewicza. Najlepsze ziarna z najlepszych na świecie plantacji na naszych oczach przekształcały się w napój – kawę o odpowiednim kolorze, zapachu i smaku, które można spotkać wyłącznie w najlepszych kawiarniach.
Podobnie rzecz ma się z przygotowaniem drinków. Ten temat rozwinął drugi z gości – p. Jerzy Czapla, który odwiedził sadowieńską Szkołę nie po raz pierwszy. Prekursor polskiego barmaństwa, mistrz Polski barmanów i organizator pokazów baristyki w Europie oraz Azji, tym razem zademonstrował wykonanie kilku ciekawych drinków o niespotykanych smakach.
To tylko krótki pokaz, ale jaka zachęta do zgłębiania tajników baristyki zwłaszcza, że widzowie mieli też okazję degustować i oceniać powstające na ich oczach specjały. Spotkanie wzbudziło duże zainteresowanie, a pokazane umiejętności na pewno wpłyną na dalsze losy jego uczestników – zwłaszcza przyszłych absolwentów naszego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Obydwaj panowie obiecali kolejne spotkania i pokazy, a także przedłożyli propozycję przeprowadzenia specjalistycznego kursu barmańskiego, który kończy się odpowiednim certyfikatem.
Wszystkich zainteresowanych tym zawodem, a także zgłębieniem wiedzy na temat parzenia kawy czy robienia drinków, choćby wyłącznie na potrzeby domowe, zapraszamy na strony internetowe naszych gości:
– Adam Musiatewicz – http://trzyfilizanki.pl/
– Jerzy Czapla – http://www.centrumszkoleniabarmanow.pl/
Polecam!
Tekst/foto: Sławek Chyliński