Tradycje…
…sylwestrowe i noworoczne.
Nowy Rok to święto obchodzone we wszystkich kulturach, choć nie zawsze tego samego dnia, np. w Chinach i Japonii za każdym razem przypada na inny dzień. W Wietnamie też nie jest świętem stałym, zawsze obchodzony jest w ostatniej dekadzie stycznia lub pierwszego lutego; Nowy Rok jest tam świętem wiosny. Żydzi świętowali Nowy Rok w różnych miesiącach, obecnie robią to we wrześniu lub październiku, a rachubę lat prowadzą od stworzenia świata, a było to według ich wyliczeń w roku 3761 p.n.e. Wyznawcy Mahometa lata liczą od ucieczki Mahometa z Mekki do Medyny w roku 622 naszej ery. Do dzisiaj używają kalendarza księżycowego i mają rok krótszy o 11 dni, a święto Nowego Roku wypada u nich bardzo różnie. To tyle ciekawostek…
… Niegdyś do tradycji nocy sylwestrowej należało głośne powitanie Nowego Roku – w huku strzałów i strzelaniu z bicza, co przepędzało stary rok. Dzisiaj też nam coś z tego pozostało, ale najbardziej znanym obyczajem jest wzniesienie noworocznego toastu i życzenia dla współbiesiadników.
Czym można spełnić noworoczny toast? Oczywiście szampanem. Ale nasi pradziadowie wznosili go na ogół węgrzynem, czyli tokajem. A kiedy już wzniesiemy noworoczny toast, możemy raczyć się „za zdrowie nasze i całego świata” orzeźwiającymi, kolorowymi drinkami.
Wolna Kuba
Mieszamy w pojemniku z kilkoma kostkami lodu ¾ szklanki białego rumu, 3 łyżki soku z limonki lub cytryny i 3 szklanki zimnej coca-coli.
San Francisco
Składniki: po 40 ml soku z pomarańczy, grejpfruta, ananasowego i cytrynowego, 2 łyżki syropu z malin, szklanka zmrożonej wody sodowej, nabite na szpadki owoce: 2 wisienki koktajlowe, plasterek ananasa i pomarańczy.
Miksujemy wszystkie składniki, przelewamy do szklanki, ozdabiamy nabitymi na szpadki owocami.
Błękitna Laguna
Dokładnie mieszamy pół szklanki Curacao Blue, pół szklanki tequili i 1 ½ szklanki zmrożonej wody mineralnej. Gotowy koktajl rozlewamy do szklanek z kostkami lodu, każdą szklankę dekorujemy czeresienką koktajlową i plasterkiem cytryny.
Alabama
Składniki: 100 ml brandy, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki likieru Curacao Orange, 2 łyżki syropu cukrowego.
Wszystkie składniki wrzucamy do shakera z 6-8 kostkami lodu. Po dokładnym wymieszaniu rozlewamy do oziębionych kielichów koktajlowych, dekorujemy pomarańczową skórką.
Bacardi Coctail
Składniki: 80 ml białego rumu Bacardi, 4 łyżki soku z limonki, 2 łyżki syropu grenadine.
Wszystkie składniki mieszamy w shakerze z 5-8 kostkami lodu. Po rozlaniu do koktajlowych szklanek dekorujemy czeresienką (maraską).
Margarita
Składniki: 40 ml tequili, 1 łyżka Curacao triple sec, 1 łyżka soku z limonki.
Dokładnie mieszamy z 3-4 kostkami lodu, przelewamy do kieliszka „okoronowanego” wcześniej obwódką soli.
Ale to tylko propozycje… i tak każdy z nas przygotuje sobie odpowiedni napój według własnych upodobań. Nie mniej jednak, pozostaje życzyć „szampańskiej zabawy”.
Na podstawie: Polskie tradycje świąteczne, H. Szymanderska, Świat Książki.