Sałatki rybne
Coraz częściej podawanymi potrawami są sałatki rybne. Podczas spotkań towarzyskich mogą idealnie komponować się z daniem głównym.
Główną zaletą sałatek rybnych, oprócz walorów smakowych, jest ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – ryby zawierają znaczną ilość łatwo przyswajalnego białka i poprawiających odporność naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Podane z miksem warzyw stanowią idealny posiłek dla poszukujących lub praktykujących zasady zdrowego żywienia. Polecamy!
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
150 g ryżu długoziarnistego, 50 g zielonego groszku, 1 cebula, 1 główka zielonej sałaty, 1 strąk żółtej papryki, 250 g sera mozzarella, 1 puszka tuńczyka, 50 g czarnych oliwek, 2 łyżki oliwy, sok z ½ cytryny, pieprz świeżo mielony, sól.
Wykonanie:
Ryż gotować w 300 ml osolonej wody. Po 5 minutach gotowania dodać zielony groszek. Całość gotować jeszcze 10 minut. Odcedzić, polać bieżącą zimną wodą, dobrze osączyć na sitku.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki.
Sałatę oczyścić, umyć, porwać na kawałki.
Strąk papryki umyć, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w paseczki.
Mozzarellę pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem.
Ryż z groszkiem przełożyć do dużej miski. Dodać kostki mozzarelli, tuńczyka, sałatę, cebulę, paprykę i oliwki. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać.
Z oliwy, soku cytrynowego, soli i pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę.
Sałatka z łososiem
Składniki:
Kilka liści zielonej sałaty, 200 g pomidorków koktajlowych, 3 kiwi, 1 czerwona cebula, 1 strąk żółtej papryki, ½ pęczka świeżej kolendry, ½ pęczka dymki, 250 g filetów z łososia, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oleju, 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki mleczka kokosowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, pieprz, sól.
Wykonanie:
Liście sałaty umyć, osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić na połówki. Kiwi obrać, każdy owoc podzielić na pół, następnie pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w krążki. Strąk papryki podzielić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać, pokroić w romby.
Kolendrę opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Przygotowane składniki sałatki dekoracyjnie ułożyć na talerzach.
Filety z łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę lub grube paski. Następnie skropić łyżką soku z cytryny, posolić. Mocno rozgrzać na patelni olej, smażyć na nim kawałki ryby 5-10 minut. Przełożyć na sałatkę.
Przygotować sos: pozostały sok z cytryny wymieszać z sokiem pomarańczowym, mleczkiem kokosowym i olejem sezamowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić porcje sałatki.
Sałatka śledziowa
Składniki:
4 filety z solonego śledzia (250 g), 1 cebula, 1 jabłko, 2 selery naciowe, 2 ogórki konserwowe, 1 jajko ugotowane na twardo, 200 g kwaśnej śmietany, 5 łyżek kwasu chlebowego, sól, pieprz, kilka liści sałaty, 1 łyżka zielonych kaparów, czerwony pieprz, trochę, rzeżuchy.
Wykonanie:
Filety namoczyć w wodzie. Następnie osuszyć, pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w krążki. Jabłko i selery naciowe oczyścić. Jabłko podzielić na pół, usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić na cząstki. Seler, ogórki i jajko pokroić w plasterki.
Przygotować sos: kwaśną śmietanę połączyć z kwasem chlebowym. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos przemieszać z kawałkami śledzia, krążkami cebuli, cząstkami jabłka, selerem i ogórkiem. Sałatkę umieścić na wyłożonym liśćmi sałaty talerzach. Udekorować plasterkami jajka, kaparami, czerwonym pieprzem i rzeżuchą.
Kolorowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
200 g tuńczyka (świeżego lub mrożonego), sól, ½ główki zielonej sałaty lub sałaty rzymskiej, 1 duża cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 200 g zsiadłego mleka, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprz.
Wykonanie:
Rybę ugotować w osolonej wodzie (lub zalewie przygotowanej z białego wina, wody, soli i pieprzu).
Sałatę oczyścić, umyć, dobrze osączyć na sitku. Cebulę obrać, podzielić wzdłuż na pół, następnie pokroić w cienkie plasterki. Strąk papryki oczyścić, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać, pokroić w cienkie paseczki.
Liście sałaty wymieszać z cebulą i papryką, przełożyć na 4 talerze.
Tuńczyka osączyć, podzielić na duże cząstki, dodać do sałatki.
Zsiadłe mleko wymieszać na gładko z sokiem cytrynowym, oliwą i czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany sos podawać osobno.
Opr.: Sławek Chyliński – na podstawie: Wyśmienite sałatki, KDC.