Sałatki…
Podczas kulinarnego spotkania grupy członków Sadowieńskiego Klubu Seniora wykonywano samodzielnie różnego rodzaju sałatki. Przepisy dostarczyły Panie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, a nasze kubki smakowe zmusiły do poproszenia o te przepisy, wg których możemy je przygotowywać w domach. Oto one:
Z granatem
400 g kapusty białej, 1 pęczek rzodkiewki, 30 g kiełków rzodkiewki, 20 g kiełków buraka, ½ pęczka natki pietruszki, 1 czerwona cebula, 1 granat, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu z białego wina, ½ łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Poszatkuj kapustę, posól, dodaj cukier, olej i ocet, odstaw na 10 minut. Rzodkiewki pokrój na plasterki, cebulę na półplasterki, wydrąż pestki z granatu. Dodaj do kapusty razem z posiekaną natką i kiełkami, przypraw do smaku.
Z kurczakiem
180 g mixu sałat z rukolą, 2 marchewki, 3 łyżki rodzynek, ½ szklanki pokrojonej papai (lub melona), 200 g kurczaka pieczonego lub wędzonego, 40 g kiełków lucerny, 2-3 łyżki rzeżuchy, 2 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki oliwy, pieprz do smaku
Wykonanie:
Sałatę wymieszaj ze startą na tarce marchewką i kiełkami, dodaj kawałki obranej i oczyszczonej papai lub melona. Wymieszaj ze sparzonymi wrzątkiem i osączonymi rodzynkami oraz plasterkami kurczaka (filet możesz upiec dzień wcześniej), wszystko polej sosem z soku pomarańczowego i oliwy, posyp rzeżuchą i pieprzem.
Z fetą
500 g brokułów, 100 g zielonego groszku mrożonego, 2 ogórki gruntowe, 1 awokado, 30 g kiełków słonecznika, 2 łyżki słonecznika łuskanego, 200 g sera feta, 2 łyżeczki rzeżuchy, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuł ugotuj na parze, wystudź, groszek zalej wrzątkiem, odstaw na 4 min., odcedź, wystudź. Przełóż do miski, dodaj pokrojone ogórki bez pestek, kawałki awokado, kiełki i pestki słonecznika oraz pokrojony w kostkę lub pokruszony ser, polej sosem z oliwy i soku z cytryny, oprósz pieprzem, posyp rzeżuchą.
Z tuńczykiem
sałata rzymska lub mix sałat, fasola szparagowa zielona, mrożona lub świeża, małe ziemniaczki, tuńczyk w sosie własnym, jaja, czerwona cebula, musztarda, ocet, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki i fasolkę ugotuj, odcedź, wystudź. Jaja ugotuj na twardo. Sałatę porwij na kawałki i wymieszaj z fasolką, ziemniakami, piórkami cebuli, przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż porcje tuńczyka i połówki jajek. Przygotuj sos z musztardy, oliwy, octu i przpraw.
I jeszcze jedna – dla chętnych:
Z jajkiem
Składniki:
250 g makaronu drobnego np. kolanka. 5 jaj, 140 g szynki swojskiej, 1 żółta papryka, 1 puszka kukurydzy, 40 g kiełków np. pora, ½ pęczka koperku, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotuj, odcedź, zahartuj zimną wodą, jajka ugotuj na twardo. Jajka dość drobno posiekaj, dodaj do makaronu razem z pokrojoną szynką, oczyszczoną i pokrojoną w paski papryką, osączoną z zalewy kukurydzą, kiełkami i posiekanym koperkiem. Całość wymieszaj z majonezem i przypraw.
Tekst/foto: Sławek Chyliński