Królik na Święta
17 marca w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem uczniowie rywalizowali w szkolnym konkursie kulinarnym.
Tytuł konkursu mówi sam za siebie: „Królik na wielkanocnym stole”. Wystartowało w nim cztery dwuosobowe drużyny. Oto relacja:
Dzisiejszy konkurs to pokaz rywalizacji na bardzo wysokim poziomie. Jury miało twardy orzech do zgryzienia – wszystkie potrawy bardzo smaczne, pięknie zaprezentowane – którą wybrać? Po długich obradach wybrano zwycięzców:
I miejsce – Hubert Rudnik i Kamil Puchta – Comber w panierce pistacjowej, z gruszką z wina, słodkim groszkiem i sosem z wina redukowanego.
II miejsce – Dorota Wieliczko i Szymon Dąbrowski – Królik duszony w marynacie miodowo -musztardowej z sosem śliwkowym, piernikiem i grillowaną polentą.
III miejsce – ex aequo
– Patrycja Ziółkowska i Paulina Wieliczko – Królik duszony w cebulowej pierzynce z soczewicą, grillowaną gruszką i sosem żurawinowym
oraz Ewelina Wróbel i Agata Karczmarczyk – Roladki z królika w zielonej panierce z kaszą jaglaną, miodowym farfalle i sosem śmietanowym.
Gratulujemy!
Źródła:
www.facebook.com/Technikum-%C5%BBywienia-i-Us%C5%82ug-Gastronomicznych-w-Sadownem-243959705762262