Koktajle i drinki
Owocowe, dietetyczne, czasami lekko procentowe.
Kokosowe marzenie
Składniki:
1 świeży orzech kokosowy, 1 dojrzały banan, 2 łyżeczki płynnego miodu, 300ml maślanki
Wykonanie:
W orzechu kokosowym wywiercić dwie dziurki i zebrać do szklanki mleko. Owoc rozłupać. Kawałek obrać i drobno zetrzeć na tarce, tak żeby otrzymać 2 łyżki wiórków kokosowych. Banan obrać i pokroić na duże kawałki. Zmiksować banana z miodem, maślanką i mleczkiem kokosowym. Napój rozlać do dwóch szklanek i posypać wiórkami kokosowymi.
Poncz piwny
Składniki:
50g suszonych owoców (śliwki, morele, rodzynki), 300ml dobrego gatunku piwa
Wykonanie:
Suszone owoce pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i odstawić na 3-4 godziny, aż namiękną. Potem wszystko włożyć do dużego dzbanka i wlać piwo. Podawać dobrze schłodzone.
Napój orzeźwiający
Składniki:
125g zsiadłego mleka, 1/8 l piwa, 1 łyżka musu śliwkowego, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Zmiksować zsiadłe mleko, piwo i mus śliwkowy na pienistą masę. Potem posłodzić miodem i dobrze schłodzić.
Grecki mix jogurtowy
Składniki:
150g greckiego jogurtu, 4-5 liści szczawiu, 2-3 listki melisy cytrynowej, szczypta soli jodowanej, do posypania – 1 łyżka świeżo posiekanych liści szczawiu
Wykonanie:
Jogurt zmiksować ze świeżymi liśćmi melisy, solą jodowaną i 80ml wody. Nalać do wysokiej szklanki i posypać posiekanymi listkami szczawiu.
Koktajl ziołowy
Składniki:
1 mały pęczek mieszanych ziół (trybula, koperek, pietruszka, szczypiorek), 500ml kefiru, ½ małego ząbka czosnku, szczypta soli ziołowej
Wykonanie:
Zioła dobrze przebrać, umyć i osuszyć. Zmiksować dokładnie z kefirem i solą ziołową. Wycisnąć czosnek przez praskę i dodać. Koktajl rozlać do dwóch wysokich szklanek i przybrać gałązkami trybuli.
Mleko jagodowe
Składniki:
100g jagód, 1 łyżka syropu klonowego, 400ml maślanki, 2 łyżki bitej śmietany
Wykonanie:
Jagody umyć i przebrać. Odłożyć kilka do przybrania. Zmiksować jagody z syropem klonowym i maślanką. Mleko jagodowe nalać do dwóch wysokich szklanek, w każdej z nich zrobić kleks ze śmietany i przybrać pozostałymi jagodami.
Bezalkoholowy poncz truskawkowy
Składniki:
2 l dobrze schłodzonej herbaty owocowej z truskawek, 500g mrożonych truskawek, 5 łyżek fruktozy, ¼ – ½ l gazowanej wody mineralnej
Wykonanie:
Wymieszać herbatę owocową z truskawkami i lekko posłodzić fruktozą. Odstawić na 12 godzin. Nalać ponczu do szklanek i prysnąć do każdej gazowaną wodą mineralną.
Koktajl mleczny
Składniki:
50g truskawek, 200ml świeżego pełnego mleka, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z mlekiem i miodem.
Napój warzywny
Składniki:
400g dojrzałych pomidorów, 1 karotka, 50g selera, 1 łyżeczka soli ziołowej, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, szczypta pieprzu cayenne, do przybrania – 2 małe gałązki natki selera
Wykonanie:
Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć szypułki i gotować ok. 5 minut w 100ml wody. Ostudzić i przetrzeć przez sito, zebrać sos. Karotkę i seler obrać i drobno pokroić. Zmiksować z solą ziołową, lubczykiem i sosem pomidorowym. Wlać napój do dwóch wysokich szklanek i przybrać natką selera.
Sławek Chyliński
Na podstawie: Dieta rozdzielna, Ursula Summ