Najlepsze schłodzone
Ponownie drinki i koktajle zalecane w diecie rodzielnej – schłodzić, wstrząsnąć i… podawać.
Frappe z limetek i jogurtu
Składniki:
2 gałązki melisy cytrynowej, ½ limetki, 250g jogurtu, 1 łyżka miodu, 8 kostek lodu
Wykonanie:
Melisę cytrynową umyć, osuszyć i zostawić kilka małych listków do przybrania. Pozostałe listki oberwać z łodyżek i grubo posiekać. Limetkę wycisnąć. Zmiksować sok razem z jogurtem, miodem i kostkami lodu oraz posiekanymi listkami melisy, nastawiając mikser na najwyższe obroty. Napój wlać do dwóch wysokich szklanek i przybrać małymi listkami melisy. Podawać natychmiast.
Mrożona herbata
Składniki:
3-4 listki melisy cytrynowej, 2 łyżki soku z li metek, 3 łyżki fruktozy, 2-3 łyżki pokruszonego lodu
Wykonanie:
Listki melisy zalać ¼ l wrzącej wody i odstawić na ok. 10 minut. Oberwać listki i dobrze schłodzić herbatę. Sok z li metek wymieszać z fruktozą i dodać pokruszony lód. Dodać do herbaty i wymieszać. Wlać herbatę mrożoną do wysokiej szklanki i przybrać jej brzeg plasterkiem limetki.
Koktajl z mango
Składniki:
Napój: 1 mały, dojrzały owoc mango, 200ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Do przybrania – 2 plastry pomarańczy
Wykonanie:
Mango obrać, odkroić miąższ z pestki i pokroić na duże kawałki. Miąższ mango zmiksować z sokiem pomarańczowym i 200ml wody z lodem. Napój wlać do wysokich szklanek i przybrać plasterkami pomarańczy. Podawać ze słomką.
Soczyste „złoto Renu”
Składniki:
3 duże truskawki, 150ml wytrawnego wina białego, 50ml wody mineralnej
Wykonanie:
Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na bardzo małe kawałki i lekko zamrozić w zamrażalniku. Włożyć truskawki do wysokich szklanek, dopełnić winem i ostrożnie wymieszać. Napój zalać wodą mineralną.
Koktajl Floryda
Składniki:
½ plastra świeżego ananasa (obranego), 2 łyżki białego rumu, 2-3 pokruszone kostki lodu, 1 łyżka fruktozy, 150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, do przybrania – 1 plaster pomarańczy
Wykonanie:
Owoc ananasa pokroić na bardzo małe kawałki lub zmiksować. Zalać rumem i odstawić na 15 minut. Potem wymieszać wszystko w shakerze z pokruszonymi kostkami lodu. Napój przecedzić przez sitko do wysokich szklanek. Schłodzony drink lekko posłodzić fruktozą i dopełnić sokiem pomarańczowym. Przybrać plasterkiem pomarańczy.
Koktajl z grejpfruta
Składniki:
sok z jednego grejpfruta, 3 pokruszone kostki lodu, 1 łyżka wódki
Wykonanie:
Sok z grejpfruta wymieszać w shakerze z pokruszonym lodem i wódką. Przecedzić do szklanki koktajlowej i przybrać plasterkiem limetki.
Drink z orzecha kokosowego
Składniki:
100g wiórków kokosowych, świeży ananas, 2 łyżki pokruszonego lodu, 2 łyżki fruktozy, 3 listki mięty, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki białego rumu, do przybrania – 1 mały kawałek ananasa ze skórką
Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalać 350ml wrzącej wody i odstawić na ½ godziny, aż spęcznieją. Odsączyć wiórki, zbierając do naczynia kapiące mleczko. Owoc ananasa pokroić na duże kawałki i zmiksować z mleczkiem kokosowym, pokruszonym lodem, fruktozą, listkami mięty, śmietaną i rumem. Dobrze schłodzony drink podawać w wysokiej szklance przybranej kawałkiem ananasa.
Lekki poncz malinowy
Składniki:
250g malin, 2 łyżki fruktozy, 1 l wina jabłkowego, ¾ l wody mineralnej
Wykonanie:
Maliny umyć, oczyścić i włożyć do naczynia na poncz. Owoce podzielić na spore kawałki, lekko posłodzić fruktozą i odstawić na ½ godziny. Potem dolać wino jabłkowe i całość odstawić ponownie na godzinę. Dopełnić wodą mineralną.
American Longdrink
Składniki:
4 łyżki pokruszonego lodu, 2 łyżki białego rumu, 2 łyżki śmietany, 120ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 80ml świeżo wyciśniętego różowego soku grejpfrutowego, 1 ½ łyżki fruktozy, 2-3 posiekane listki mięty
Wykonanie:
Pokruszony lód zmiksować z rumem, śmietaną, sokami, fruktozą i listkami mięty. Wlać drink do wysokiej szklanki. Podawać ze słomką.
Sławek Chyliński
Na podstawie: Dieta rozdzielna, Ursula Summ