Pomarańcze? Tak!

2016.03.10.13Pomarańcze są bardzo dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, będących podstawowym „orężem” w walce z wolnymi rodnikami.

Bardzo ważnym składnikiem pomarańczy i pozostałych owoców cytrusowych są związki aromatyczno-smakowe. Najbardziej znanym i cenionym związkiem aromatycznym pomarańczy jest limonen, stanowiący około 90% wszystkich substancji aromatycznych.

AT1Jak wykazały badania ostatnich lat, limonen posiada właściwości antynowotworowe, dzięki czemu pomarańcze stają się jednym z najważniejszych i najwartościowszych owoców świata.

Porady dla kupujących: Wybieraj owoce zdrowe, twarde, o cienkiej skórce. Barwa skórki nie decyduje o walorach odżywczych pomarańczy. Nie musisz przechowywać owoców pomarańczy w lodówce, dzięki czemu łatwiej po nie sięgniesz siedząc przed telewizorem.

Porady dla konsumentów: Pomarańcze można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednak najbardziej popularną formą są świeże owoce lub wyciśnięty z nich sok. Można również wykorzystywać skórkę z pomarańczy, która nada potrawom niepowtarzalnego aromatu.

Korzyści zdrowotne: Biała warstwa podskórna owoców tzw. albedo to głównie pektyny, które poprawią pracę twojego przewodu pokarmowego. Witamina C, pektyny, karotenoidy i limonen to główne atuty pomarańczy, którym dowiedziono właściwości przeciwmiażdżycowych i przeciwnowotworowych.

100 g pomarańczy zawiera: energia – 44 kcal, białko – 0,9 g, tłuszcz – 0,2 g, węglowodany – 11,3 g, potas – 183 mg, beta karoten – 114 mikrogramów, witamina C – 49 mg, błonnik – 1,9 g.

Jedna średniej wielkości pomarańcza waży około 250 g.

Mazurek pomarańczowy                      

Składniki: 15 dag mąki, 10 dag margaryny, żółtko, szklanka cukru pudru, 4 pomarańcze, cytryna.

Zagnieść ciasto, wyłożyć nim tortownicę, upiec. Pomarańcze umyć, z trzech oraz cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, jedną pokroić w plastry. Soki, skórkę i cukier podgrzewać w garnku, aż masa zgęstnieje. Dodać plasterki pomarańczy, gotować jeszcze 3 minuty. Wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Agata Tabor – pielęgniarka szkolna

Na podstawie programu Prewencji Pierwotnej Centrum Onkologii w Warszawie