Pasztet sojowy

2017-01-09-1Po okresie świątecznym możemy mieć przesyt potraw mięsnych. Wyjściem z sytuacji może być samodzielnie i szybko wykonany bezmięsny pasztet… sojowy.

Składniki:

500 g ziaren soi , 1 szklanka wody lub bulionu, 4 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów, ½ szklanki bułki tartej lub mąki , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżki mieszanki oregano, tymianku i bazylii, sól i pieprz do smaku, 1 jajko

2017-01-09-2Wykonanie:

1. Soję zalewam dużą ilością wody i zostawiam na noc do napęcznienia (można pogotować jeszcze 0,5 godz.)

2. Rozdrabniam blenderem – im drobniej tym lepiej. Dolewam oleju z pomidorów suszonych dla rozrzedzenia masy. Czasami potrzeba dodać trochę wody lub bulionu, aby poszło gładko –1/2 -1 szklanki na całość.

3. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto. Czosnek z pomidorami miksuję blenderem.

4. W misce mieszam dokładnie soję z cebulą, czosnkiem, pomidorami, bułką ( mąką), ziołami oraz przyprawami. Ja zawsze próbuję, czy masa jest wystarczająco słona i pikantna.

5. Wkładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam na dolną półkę piekarnika i piekę około 90 minut.

Tekst: EP

Foto: sch