Kuchenne rewolucje…
…w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem.
Nasze Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych poszerza swoją działalność i z zajęciami praktycznymi wychodzi z pracowni gastronomicznej na zewnątrz budynku. W dniach 11 i 12 maja uczniowie Technikum rozpoczęli wypiekanie sękaczy.
Jest to chyba jedyne miejsce w tej części Mazowsza, gdzie szkoła podjęła się wielkiemu wyzwaniu nauki pieczenia sękacza. Cała przygoda zaczęła się po wyjeździe grupy naszych uczniów w ramach projektu „Czas na Zdrowie” do gospodarstwa ekologicznego, gdzie odbyły się warsztaty pieczenia sękacza.
Po powrocie młodzież naszego Technikum zainspirowana tymi warsztatami postanowiła, że sama zorganizuje sprzęt do pieczenia, a nasze nauczycielki podjęły się przeprowadzić zajęcia z pieczenia sękacza. I stało się!!! W dniu 11 maja 2017 r. w Technikum w Sadownem odbyły się pierwsze zajęcia z pieczenia sękacza.
Efekt był rumiany i bardzo smaczny. Wszyscy z zainteresowaniem przychodzili i przyglądali się prowadzonym zajęciom i z utęsknieniem czekali na efekt końcowy. Mocno zainteresowani byli również uczniowie i nauczyciele sąsiednich szkół.
Wszystkich chętnych nauką w naszej szkole serdecznie zapraszamy i przypominamy, że rozpoczęła się rekrutacja do naszych szkół. Do zobaczenia.
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem