Grzybki, ziemniaczki…

…nie tradycyjnie, bo nieduszone, bez cebuli, za to w porach i z piersią!!!!!

Składniki dla 4-6 łakomczuchów:

– 10 średnich ziemniaków,

– 2-3 litry świeżych grzybków (kurki, maślaki, podgrzybki, koźlaczki),

– pierś drobiowa,

– 2 pory,

– 3 ząbki czosnku,

– 1/2 litra 12 proc. śmietanki,

– 3 jaja,

– sól, pieprz,

– rozmaryn, tymianek, natka.

Grzybki miałem już przebrane i pokrojone. Wstawiam na gaz wodę do ziemniaków, a zanim zawrze, kroję w kostkę pierś.

Ziemniaki nieobierane wrzucam na 10 minut do osolonej wrzącej wody, a w tym czasie pokrojoną w kostkę pierś lekko przyrumieniam na rozgrzanej i podlanej olejem patelni. Białe części porów kroję w cienkie plasterki.

Ziemniaki odlewam by przestygły, podsmażoną pierś wyjmuję na talerz, a na jej miejsce wrzucam pokrojone pory i grzyby, wyciskam tam ząbki czosnku, dodaję drobno pokrojony rozmaryn, tymianek i od czasu do czasu mieszam, by wszystko lekko zmiękło, na koniec pieprzę i solę.

W tym czasie obieram miękką skórkę z ziemniaków i większą ich część kroję w plastry wykładając nimi brytfankę do zapieczenia. Na ziemniaki wykładam wszystko z patelni oraz podsmażoną pierś, na to kładę pokrojone w plastry resztę ziemniaków.

Śmietankę roztrzepuję z jajami, solę i pieprzę, a następnie zalewam nią wszystko w brytfance. Całość podpiekam jeszcze do 30 minut w piekarniku, a po wyjęciu posypuję natką i tymiankiem, czekam aż przestygnie, zwiąże i na talerze…

Smacznego!

Tekst/foto: RW