Schab na kapuście
kiszona kapusta
schab
cebula
sos Carbonare
2 – 3 kostki rosołowe
woda
Schab pokroić w plastry ok. 1 ½ – 2 cm. Lekko posolić, popieprzyć, obsypać ulubionymi przyprawami i pozostawić na 2 -3 godziny.
Produkty układamy warstwowo:
– warstwa kapusty
– pokrojona cebula
– warstwa kapusty
– schab
– pokrojona cebula
– schab
– kapusta
Zalać zalewą przygotowaną z kostek rosołowych, przykryć pokrywką i piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Następnie zalać, rozprowadzonym ze śmietaną, sosem Carbonare i ponownie, pod przykryciem, piec 1 godzinę. Pod koniec pieczenia można odkryć pokrywkę.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Surówka nie jest konieczna, a schab może zastąpić karkówka.
Tekst/foto: DCh