Schab na kapuście

Może nie postne, ale dobre.

Produkty:

kiszona kapusta

schab

cebula

śmietana

sos Carbonare

2 – 3 kostki rosołowe

woda

Wykonanie:

Schab pokroić w plastry ok. 1 ½ – 2 cm. Lekko posolić, popieprzyć, obsypać ulubionymi przyprawami i pozostawić na 2 -3 godziny.

Produkty układamy warstwowo:

– warstwa kapusty

– schab

– pokrojona cebula

– warstwa kapusty

– schab

– pokrojona cebula

– schab

– kapusta

Zalać zalewą przygotowaną z kostek rosołowych, przykryć pokrywką i piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Następnie zalać, rozprowadzonym ze śmietaną, sosem Carbonare i ponownie, pod przykryciem, piec 1 godzinę. Pod koniec pieczenia można odkryć pokrywkę.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Surówka nie jest konieczna, a schab może zastąpić karkówka.

Tekst/foto: DCh