III miejsce w Garwolinie!
11 kwietnia uczniowie naszego Technikum brali udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym. Wrócili z pucharem!
W dniu 11.04.2018 r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem: Patryk Ryszawa i Szymon Jadczuk, pod przewodnictwem Pani Elżbiety Rukat, brali udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ,, Kuchnia Nadwiślańska 2018’’, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
– I etap kwalifikacje – który polegał na przesłaniu zgłoszeń do organizatora i rozpatrzenie przez Jury nadesłanych przepisów oraz wybranie 8. najlepszych zespołów;
– II etap praktyczny, w którym nasi uczniowie przygotowywali dania pod okiem ekspertów.
W Jury zasiadali: Marcin Soból, Jean Bos, Janusz Sykut, Mariusz Zając, przewodniczący Marek Rybacki kucharze Eurotoqes Polska, a także jury VIP Renata Rybacka, Grzegorz Rybak, Urszula Zadrożna.
Na konkurs trzeba było przygotować danie główne oraz deser, a także rozdrobnić warzywa w odpowiedni sposób. W daniu głównym składnikiem podstawowym był schab, natomiast w deserze pietruszka.
Nasi uczniowie przygotowali schab gotowany metodą souse-vide z puree z fioletowych ziemniaków, kurkami w białym winie i mini warzywami. Deser zaś to mus pietruszkowy z karmelizowanymi bananami i marynowanymi filetami z grapefruta.
Rywalizacja miedzy zespołami była ogromna. Nasza drużyna wywalczyła III miejsce, z czego jesteśmy bardzo dumni.
Tekst/foto: TŻiUG w Sadownem