Też na upalne dni…
Jak i czym m.in. zaspokoić pragnienie, uzupełnić płyny w organizmie, a jak inaczej wykorzystać owoce z własnego ogrodu i leśne? Oczywiście w miarę tanio, szybko, smacznie i najważniejsze – zdrowo.
Czereśnie…
75 dag dojrzałych czarnych czereśni, 1 szklanka czerwonego wina, 1 cytryna, 30 dag cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 kieliszek wiśniówki, brandy lub rumu
Czereśnie oczyścić, osuszyć i wydrylować. Włożyć do emaliowanego lub nierdzewnego rondelka, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny oraz winem, odstawić na godzinę. Czereśnie doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną przesiać i rozprowadzić zimnym winem, dodać do czereśni i mieszać na małym ogniu do chwili, gdy sos nabierze konsystencji kisielu. Wtedy dodać alkohol i dobrze wymieszać. Przełożyć do filiżanek i ostudzić.
Jabłka, porzeczki…
2-3 wczesne jabłka, 30 dag czerwonych porzeczek, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy
Trzy szklanki wody zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Porzeczki przebrać, opłukać i usunąć ogonki. Jabłka włożyć do wrzącego syropu, zagotować na małym ogniu. Dodać porzeczki, wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić. Przelać do szklanek lub specjalnych kompotierek. Podawać kompot ostudzony – jeśli jest bardzo gorąco, można do każdej szklanki włożyć kostkę lodu.
Śliwki…
40 dag śliwek, 15 dag cukru, cukier waniliowy, sok i skórka skrojona z 1 cytryny, cynamon, 3-4 goździki
Cztery szklanki wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny oraz goździkami i cynamonem. Śliwki wydrylować, usunąć pestki i przekroić na połówki. Włożyć do wrzącego syropu i gotować do miękkości. Ostudzić.
Jeżyny…
40 dag jeżyn, 10 dag cukru, cukier waniliowy, ½ szklanki słodkiego czerwonego wina, sok i skórka otarta z ½ cytryny lub małej pomarańczy
Zagotować dwie szklanki wody z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem i skórką z cytryny. Ostudzić. Jeżyny przebrać i ułożyć w wazie lub salaterce. Ostudzony syrop wymieszać z winem, zalać owoce i schłodzić w lodówce.
Czarne jagody, borówka amerykańska…
40 dag czarnych jagód, 6 łyżek cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki wody (najlepiej źródlanej lub mineralnej), mielony cynamon, sok z cytryny
Owoce opłukać i przebrać na sicie. Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i szczyptą cynamonu. Wrzucić jagody i gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Ostudzić i rozlać do kompotierek.
Czarne jagody, mięta…
30-40 dag czarnych jagód, 1-2 torebki herbatki miętowej lub 1 łyżeczka suszonej mięty, 4 szklanki gazowanej wody mineralnej, 5-6 łyżek cukru
Miętę zaparzyć jak herbatę, biorąc na torebkę ¾ szklanki wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na 10 minut, odcedzić i osłodzić. Oczyszczone jagody przetrzeć przez sito lub zmiksować z herbatą miętową. Schłodzić w lodówce. W wersji eleganckiej podawać z kostkami lodu, przybierając szklanki listkami świeżej mięty.
Agrest, porzeczki…
25-30 dag dojrzałego agrestu, ½ szklanki czerwonych porzeczek lub malin, cukier, 2 szklanki mleka, ¼ szklanki śmietanki
Mleko zagotować i ostudzić. Agrest i porzeczki przebrać, jeśli trzeba, opłukać i usunąć ogonki. Zagotować pół szklanki wody z 2-3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wrzucić agrest i gotować 10 minut na małym ogniu, ostudzić. Mleko zmiksować z ugotowanym agrestem oraz porzeczkami, doprawić.
Mirabelki, wiśnie…
25 dag mirabelek, 2 ½ szklanki wody, 2-3 goździki, kawałek laski cynamonowej lub szczypta mielonego cynamonu, ½ szklanki cukru (do smaku), sok z ½ cytryny, garść wydrylowanych wiśni
Wodę zagotować z goździkami, cynamonem i trzema łyżkami cukru. Dodać umyte mirabelki i rozgotować na niewielkim ogniu. Przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny i resztę cukru (do smaku), ostudzić. Do szklanego dzbanka włożyć umyte wiśnie i zalać ostudzonym kompotem.
Żurawina…
25 dag żurawin, 2 l klarowanego soku jabłkowego, skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, cukier do smaku
Żurawiny umyć i przetrzeć przez sito. Wymieszać z tartą skórką pomarańczową i rozcieńczyć (lub zmiksować) z sokiem jabłkowym, doprawić do smaku.
Rabarbar…
50 dag rabarbaru, 2 szklanki wody, 15 dag cukru, skórka cienko skrojona z 1 cytryny, cynamon, 1-2 goździki
Wodę zagotować z cukrem, skórką cytrynową, szczyptą lub kawałkiem cynamonu i goździkami. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do gorącego syropu i gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Ostudzić.
Tekst: Sławek Chyliński