Warsztaty serowarskie
18 marca w Gminnym Ośrodku Kultury w Sadownem odbyło się szkolenie w ramach projektu „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – dobre praktyki mleczarskie”.
Szkolenie było połączone z warsztatami serowarskimi, a mieszkańców gminy Sadowne zaprosili do udziału w nich: Samorząd Województwa Mazowieckiego, Lokalna Grupa Działania „Bądźmy razem” i Gmina Sadowne. Projekt jest współfinansowany ze środków PROW 2014-2020 w ramach krajowej sieci obszarów wiejskich.
W imieniu Organizatorów uczestników spotkania powitali: p. Małgorzata Szeja, p. Krzysztof Zaniewski i p. Waldemar Cyran, a tuż po ich wystąpieniu w tajniki samodzielnego wykonania sera wprowadził wszystkich p. Krzysztof Jaworski – serowar żuławski. Pod jego okiem i zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami świeże mleko przekształcało się w zdrowy, wiejski ser. Po warsztatach wskazana oczywiście degustacja własnego produktu i ocena jego jakości.
Tekst/foto: Sławek Chyliński