Najlepsze na chłodne dni…

Na zbliżające się chłody – najlepsze, rozgrzewające, aromatyczne, mięsne i warzywne… zupy. Z powodzeniem zastępują również drugie danie.

Gulaszowa z wołowiny…

Składniki:

– 75 dag wołowiny gulaszowej

– 500 ml bulionu warzywnego

– 3 cebule

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego, pieprz kajeński

– 200 ml czerwonego wina

– 850 ml pomidorów w puszce

– sól, pieprz, słodka papryka, cukier

– puszka białej fasoli (425 ml)

– 20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej

– 1 ząbek czosnku

– 2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości, cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy w garnku olej i podsmażamy na nim mięso, cały czas mieszając. Dorzucamy cebulę, smażymy chwilę razem, po czym dokładamy czosnek. Sypiemy sól, pieprz, cukier, paprykę i przesmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, krótko zasmażamy. Wlewamy bulion i wino, gotujemy, aż mięso zmięknie.

Do zupy dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy białą fasolę z puszki, doprawiamy zupę do smaku pieprzem kajeńskim i ewentualnie solą.

Oddzielnie gotujemy fasolkę szparagową i ją dokładnie odsączamy. Fasolkę dodajemy do gotowej zupy, którą podajemy posypaną natką pietruszki z kromkami chrupiącej bagietki. Zupę można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.

Ziemniaczana z majerankiem

Składniki:

– 50 dag ziemniaków

– 20 dag podsuszanej kiełbasy

– 1 por (ok. 25 dag)

– 20 dag karotki

– 1 cebula

– 2 łyżki oleju

– 1 litr bulionu warzywnego

– sól, pieprz, majeranek wg uznania (wskazany świeży)

– słodka papryka, gałka muszkatołowa

– gęsta śmietana

Wykonanie:

Obieramy ziemniaki i kroimy je w 1-cm. kostkę. Dokładnie opłukany por kroimy w plasterki. W cienkie plasterki kroimy też obraną marchewkę i kiełbasę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Pokrojoną kiełbasę smażymy na oleju ok. 3 minuty, po czym odsączamy na ręczniku kuchennym. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy przez 2 minuty ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zalewamy warzywa bulionem, wsypujemy sól i pieprz, a następnie gotujemy ok. 20 minut.

Świeży majeranek płuczemy, strząsamy wodę, odrywamy listki od łodyżek lub połowę suszonego i pokrojony por wkładamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.

Zupę podajemy z plasterkami kiełbasy i posypaną resztą majeranku.

Ogórkowa z ryżem i koperkiem

Składniki:

– 1 podudzie z kurczaka

– 100 g ryżu

– 1 ziemniak

– 2 marchewki

– 1 pęczek świeżego kopru

– 4-5 ogórków kwaszonych

– 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

– 3 szt. liści laurowych

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso z kurczaka dokładnie myjemy. Nastawiamy wodę, solimy, wrzucamy udko. Dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Następnie wyjmujemy z wywaru mięso oraz liście. Gdy gotuje się wywar obieramy i kroimy warzywa. Dodajemy je do wywaru, wrzucamy także ryż i gotujemy całość przez około 15 minut. Później dodajemy starte na tarce o dużych oczkach ogórki oraz posiekany koperek i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i zabielamy ją jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO!!!

Źródło: Internetowe przepisy kulinarne