Najlepsze na chłodne dni…
Na zbliżające się chłody – najlepsze, rozgrzewające, aromatyczne, mięsne i warzywne… zupy. Z powodzeniem zastępują również drugie danie.
Gulaszowa z wołowiny…
Składniki:
– 75 dag wołowiny gulaszowej
– 500 ml bulionu warzywnego
– 3 cebule
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego, pieprz kajeński
– 200 ml czerwonego wina
– 850 ml pomidorów w puszce
– sól, pieprz, słodka papryka, cukier
– puszka białej fasoli (425 ml)
– 20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
– 1 ząbek czosnku
– 2 gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości, cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy w garnku olej i podsmażamy na nim mięso, cały czas mieszając. Dorzucamy cebulę, smażymy chwilę razem, po czym dokładamy czosnek. Sypiemy sól, pieprz, cukier, paprykę i przesmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, krótko zasmażamy. Wlewamy bulion i wino, gotujemy, aż mięso zmięknie.
Do zupy dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy białą fasolę z puszki, doprawiamy zupę do smaku pieprzem kajeńskim i ewentualnie solą.
Oddzielnie gotujemy fasolkę szparagową i ją dokładnie odsączamy. Fasolkę dodajemy do gotowej zupy, którą podajemy posypaną natką pietruszki z kromkami chrupiącej bagietki. Zupę można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Ziemniaczana z majerankiem
Składniki:
– 50 dag ziemniaków
– 20 dag podsuszanej kiełbasy
– 1 por (ok. 25 dag)
– 20 dag karotki
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– 1 litr bulionu warzywnego
– sól, pieprz, majeranek wg uznania (wskazany świeży)
– słodka papryka, gałka muszkatołowa
– gęsta śmietana
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki i kroimy je w 1-cm. kostkę. Dokładnie opłukany por kroimy w plasterki. W cienkie plasterki kroimy też obraną marchewkę i kiełbasę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Pokrojoną kiełbasę smażymy na oleju ok. 3 minuty, po czym odsączamy na ręczniku kuchennym. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy przez 2 minuty ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zalewamy warzywa bulionem, wsypujemy sól i pieprz, a następnie gotujemy ok. 20 minut.
Świeży majeranek płuczemy, strząsamy wodę, odrywamy listki od łodyżek lub połowę suszonego i pokrojony por wkładamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
Zupę podajemy z plasterkami kiełbasy i posypaną resztą majeranku.
Ogórkowa z ryżem i koperkiem
Składniki:
– 1 podudzie z kurczaka
– 100 g ryżu
– 1 ziemniak
– 2 marchewki
– 1 pęczek świeżego kopru
– 4-5 ogórków kwaszonych
– 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 szt. liści laurowych
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso z kurczaka dokładnie myjemy. Nastawiamy wodę, solimy, wrzucamy udko. Dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjmujemy z wywaru mięso oraz liście. Gdy gotuje się wywar obieramy i kroimy warzywa. Dodajemy je do wywaru, wrzucamy także ryż i gotujemy całość przez około 15 minut. Później dodajemy starte na tarce o dużych oczkach ogórki oraz posiekany koperek i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i zabielamy ją jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO!!!
Źródło: Internetowe przepisy kulinarne