Przekąski na karnawał!
Zdrowo? Może nie do końca! Smacznie? Na pewno! Oto kilka przepisów kulinarnych, które nie są trudne w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Warto je sprawdzić podczas imprez, choćby karnawałowych.
Parówki w cieście francuskim…
Parówki w cieście francuskim są bardzo szybką i prostą przekąską – smakują dobrze z musztardą lub domowym sosem czosnkowym.
- 6 parówek,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowania miękkiego sera pleśniowego, np. brie,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Parówki w cieście francuskim piecze się zaledwie 20 minut, a smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Można podać je z salsą pomidorową lub musztardą. Dobrze też się z nimi sprawdzi domowy sos czosnkowy.
Ciasto francuskie pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm. Na każdym połóż tej samej wielkości plasterek sera i posyp ziołami prowansalskimi. Zawiń ciasto na parówki tak, by przypominało spiralę. Posmaruj oliwą i posyp jeszcze delikatnie ziołami oraz pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz, aż ciasto się zrumieni, ok. 20 minut.
Uwaga! Zamiast ciasta francuskiego można przygotować zwykłe naleśniki, w które zawiniemy ugotowane, gorące parówki wraz z plastrem sera i innymi dodatkami, a następnie podsmażymy je do zrumienienia na patelni.
Szaszłyki drobiowe…
Najlepiej podawać je z ryżem lub kaszką kuskus!
- podwójna pierś z kurczaka
- papryka mielona słodka i ostra
- sól czosnkowa
- łyżka miodu
- po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
- mała cukinia
- olej
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokrój w paski o szerokości około 3 cm. Oprósz solą czosnkową, pieprzem i papryką. Wymieszaj z miodem i 2 łyżkami oleju. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Paprykę pokrój w paski, a cukinię w półtalarki. Paski mięsa nadziewaj na drewniane szpadki, przekładając je paskami papryki i kawałkami cukinii. Ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C i piecz około 20 min.
Chrust…
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- pół laski wanilii
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu zmiksuj żółtka z mlekiem. Dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj składniki na gładkie, jednolite ciasto. Laskę wanilii przekrój, wyskrob miąższ i dodaj do ciasta. Na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.
Na głębokiej patelni podgrzej olej. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na gorący olej przez lejek albo łyżką wazową, poruszając nią spiralnie, tak by ciasto podczas smażenia tworzyło fantazyjne esy-floresy. Gdy chrust zarumieni się z jednej strony, przewróć go i zrumień z drugiej strony. Wyjmij na papierowy ręcznik kuchenny, osącz z tłuszczu, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
A może… tort ajerkoniakowy
To tylko propozycja, nie musimy tego robić, nie skusimy się, będziemy silni… ale…
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
Na krem:
- 30 dag masła
- 150 ml ajerkoniaku
Na poncz:
- 100 ml wrzątku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na krem. Białka ubij na sztywną pianę. Masę żółtkową wymieszaj mikserem z mąką, a następnie z ubitą pianą z białek. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Miękkie masło umieść w misce. Zmiksuj na puszysty, biały krem. Następnie cienkim strumieniem wlewaj ajerkoniak i mieszaj, aż krem będzie gładki. Odstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężał.
Z wrzątku, soku z cytryny i cukru przygotuj poncz. Ciasto przetnij na dwa krążki i skrop je ponczem. Jeden blat ciasta posmaruj warstwą kremu i przykryj drugim. Lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą cukierniczego grzebienia lub zwykłego widelca zrób na kremie wzorek.
Torcik odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj dobrze schłodzony.
Źródło: www.polki.pl