Pasztet z cukinii

Pasztet bardzo prosty w wykonaniu. Tę wegetariańską potrawę można podać np. z sosem tzatziki lub sałatką grecką.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii (3 średnie sztuki)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano
  • papier do pieczenia
  • mała podłużna forma keksowa

PRZYGOTOWANIE

  • Cukinię umyć, osuszyć, przyciąć na końcach, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce, ale o małych oczkach.
  • Cukinię i cebulę umieścić w większej misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dokładnie odsączyć (dociskać dłonią aby pozbyć się jak największej ilości soków).
  • Do odciśniętej cukinii dodać obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka. Doprawić pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wyrobić.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę cukiniową wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok.1 godzinę i 15 minut (lub nieco dłużej, do zrumienienia i głównie podpieczenia spodu). Całkowicie ostudzić.

WSKAZÓWKI

Przed pieczeniem na pasztet można położyć listki natki pietruszki oraz posiekany szczypiorek, posmarować pędzelkiem po wierzchu oliwą. A zaraz po pieczeniu dobrze jest nie wyjmować pasztetu z formy, a także przetrzymać go w niej przez całą noc w lodówce – w ten sposób eliminuje się kruszenie pasztetu podczas krojenia.

Tekst/foto: Sławek Chyliński

Źródło: www.kwestiasmaku.com