CIASTO BABA JAGA
Jabłko do jabłka, śliwka do śliwki…
SKŁADNIKI
– 1 margaryna np. KASIA (rozpuścić i wystudzić)
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 5 jaj
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 5 jabłek (najlepsze antonówki) – obrać i pokroić na większe cząstki
– ok. 10 dag rodzynek
– ok. 10 dag orzechów włoskich
– można dodać również śliwki węgierki
SPOSÓB WYKONANIA
– całe jajka i cukry zmiksować, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i ponownie zmiksować,
– do powstałej masy dodawać stopniowo mąkę, kakao, sodę i cynamon – wszystko miksować,
– na końcu dodać jabłka, rodzynki i orzechy – wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy, piec ok. 50-60 min. temp. 180 st. C.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Udanych wypieków – D. Ch.