RACUCHY Z KWIATÓW DYNI

Osoby, które zdecydowały się wiosną zasiać dynię, teraz mogą cieszyć się z obfitych plonów. Ponadto mogą podziwiać piękne kwiaty dyni.

Niestety, z kwiatów tych nie będzie już dyń, ale można je wykorzystać do przygotowania racuchów na ostro lub na słodko.

W Internecie roi się od różnych propozycji. Proponuję zrobić je wg własnych, wypróbowanych przepisów na racuchy. Do tych na słodko dodajemy odrobinę cukru, cukru wanilinowego, cynamonu, a po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem, albo jogurtem… Racuchy na ostro przygotowujemy z dodatkiem soli, pieprzu, curry, kurkumy oraz ziół. Podajemy je z ulubionym sosem, np. tzatziki.

Mój przepis na 2 osoby:

– pokrojone kwiaty dyni (tylko płatki)

– 1 szklanka mąki

– 2 jajka

– jogurt, mleko zsiadłe, kefir (do wyboru)

– 1 płaska łyżeczka sody

– oliwa do smażenia

– przyprawy wg uznania

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i z powstałego ciasta usmażyć racuchy.

Mile widziana własna inwencja.

Smacznego – D. Ch.