RACUCHY Z KWIATÓW DYNI
Osoby, które zdecydowały się wiosną zasiać dynię, teraz mogą cieszyć się z obfitych plonów. Ponadto mogą podziwiać piękne kwiaty dyni.
Niestety, z kwiatów tych nie będzie już dyń, ale można je wykorzystać do przygotowania racuchów na ostro lub na słodko.
W Internecie roi się od różnych propozycji. Proponuję zrobić je wg własnych, wypróbowanych przepisów na racuchy. Do tych na słodko dodajemy odrobinę cukru, cukru wanilinowego, cynamonu, a po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem, albo jogurtem… Racuchy na ostro przygotowujemy z dodatkiem soli, pieprzu, curry, kurkumy oraz ziół. Podajemy je z ulubionym sosem, np. tzatziki.
Mój przepis na 2 osoby:
– pokrojone kwiaty dyni (tylko płatki)
– 1 szklanka mąki
– jogurt, mleko zsiadłe, kefir (do wyboru)
– 1 płaska łyżeczka sody
– oliwa do smażenia
– przyprawy wg uznania
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i z powstałego ciasta usmażyć racuchy.
Mile widziana własna inwencja.
Smacznego – D. Ch.