Łosoś dwojako…
Kolejna propozycja kulinarna uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Tym razem… łosoś – na dwa sposoby.
Placuszki z cukinii z łososiem i sosem czosnkowym
- Cukinia – 1,5 kg
- Cebula – 0,4 kg
- Ser feta – 1 op.
- Jaja – 6 szt.
- Mąka – ok. 12 łyżek
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić, odstawić na 15 min., odcisnąć. Dodać rozdrobnioną fetę, jaja i mąkę (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić dodać pokrojoną natkę. Smażyć na wolnym ogniu.
Łosoś wędzony – 2 op.
Sos
- Majonez – 0,2 l
- Jogurt naturalny – 0,3 l
- Czosnek wg uznania
- Sól, pieprz
Składniki wymieszać, doprawić do smaku.
Łosoś z warzywami w cieście francuskim
- 1 szt. gotowego ciasta francuskiego
- 500 g filetów z łososia
- 3 łyżki serka mascarpone
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- 200 g włoszczyzny w paskach (może być mrożona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- roztrzepane jajko do posmarowania
Łososia płuczemy, odcinamy skórę, przyprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak podgrzewamy na patelni z łyżką masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia na blasze. Na środek ciasta francuskiego kładziemy łososia – wzdłuż długiego boku, rozsmarowujemy na nim mascarpone. Na serek nakładamy szpinak, a na niego warzywa. Boki ciasta nacinamy w grube paski prostopadle do łososia. Paski zakładamy naprzemiennie na łososia, by powstała plecionka.
Ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zrumienienia. Kroimy po lekkim przestudzeniu.
Tekst/foto: TŻiUG w Sadownem