Technikum proponuje…

Pomimo wprowadzenia zdalnego nauczania, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych realizuje w stu procentach program szkolny, a uczniowie w domach wykonują potrawy kulinarne i dzielą się przepisami na niektóre z nich.

Propozycja na chłodne dni? Chłopski garnek…

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2-4 kiełbasy śląskie
  • 200 g wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki, tymianku, cząbru i majeranku
  • po pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kminku
  • sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę zszatkować, marchewkę pokroić na talarki, cebulę pokroić drobno. Kiełbasę pokroić na grubsze plasterki, a boczek w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zrumienić na nim boczek, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać kiełbasę i warzywa. Wlać 400 ml wody i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.

Proste, ale jakże pożywne… Umiejętność wykonania m.in. takiej potrawy posiadają już nawet pierwszoklasiści naszego Technikum. Jakże cenna zaleta dla każdej rodziny – proszę wziąć to pod uwagę przy wyborze przez ósmoklasistów zawodu i szkoły.

Smacznego….

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem