Technikum proponuje…
Pomimo wprowadzenia zdalnego nauczania, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych realizuje w stu procentach program szkolny, a uczniowie w domach wykonują potrawy kulinarne i dzielą się przepisami na niektóre z nich.
Propozycja na chłodne dni? Chłopski garnek…
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 2-4 kiełbasy śląskie
- 200 g wędzonego boczku
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki, tymianku, cząbru i majeranku
- po pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kminku
- sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę zszatkować, marchewkę pokroić na talarki, cebulę pokroić drobno. Kiełbasę pokroić na grubsze plasterki, a boczek w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zrumienić na nim boczek, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać kiełbasę i warzywa. Wlać 400 ml wody i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Proste, ale jakże pożywne… Umiejętność wykonania m.in. takiej potrawy posiadają już nawet pierwszoklasiści naszego Technikum. Jakże cenna zaleta dla każdej rodziny – proszę wziąć to pod uwagę przy wyborze przez ósmoklasistów zawodu i szkoły.
Smacznego….
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem