Karkówka z …
W ramach zdalnego nie nauczania, a kontaktu z Państwem uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem proponują dzisiaj karkówkę, która dobrze przygotowana jest niezastąpiona w daniach obiadowych.
Karkówka z ziemniakami i kapustą zasmażaną
- Karkówka szt. 1
- Cebula kg 0,6
- Czosnek gł. 1
- Majeranek, sól, pieprz
Karkówkę pokroić na plastry, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Cebulę pokroić w półplastry. Karkówkę ułożyć na blasze w dachówkę, posypać cebulą, piec w temp 180 stopni C. do miękkości. Pamiętać o podlewaniu wodą.
- Ziemniaki kg 4
- Koperek p. 1
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, nie tłuc, posypać posiekanym koperkiem.
Kapusta zasmażana
- Kapusta gł. 1
- Cebula kg 0,3
- Smalec 2-3 ł.
- Sól
- Pieprz
- Koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować i odgotować.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na bardzo dobrze rozgrzanej patelni i z łyżką mąki pszennej.
- Podsmażoną cebulę dodać do odgotowanej kapusty, dusić al dente, dodać zeszkloną cebulę i posiekany koperek.
- Całość doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
- Opcjonalnie możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem