Galaretkowiec by Maciek
Tym razem coś na słodko w wykonaniu jednego z uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. To „coś” to galaretkowiec.
Galaretkowiec
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 łyżki żelatyny
– ¼ szklanki cukru
– cukier waniliowy
– 4 galaretki różnokolorowe
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do stężenia. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy, dodajemy do niego żelatynę i dokładnie mieszamy. Mleko lekko studzimy. Trzy galaretki kroimy w kostkę i dodajemy do letniego mleka. Wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Czwartą tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy go na noc do lodówki.
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem