Może też na karnawał?

Kolejny weekend i kolejne ciekawe danie, które polecają uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Może spróbujemy wykonać je na spotkanie karnawałowe.

Pyry z gzikiem

Składniki:

  • Ziemniaki (o wyrównanej wielkości) 8 szt.
  • Twaróg półtłusty 350 g
  • Śmietana 18% 150 g
  • Cebula 60 g
  • Czosnek (ząbki) 1-2 szt.
  • Masło 40 g
  • Sól, pieprz, koperek do smaku

Wykonanie:

– Koperek posiekaj.

– Całe ziemniaki upiecz w mundurkach owinięte folią aluminiową przez mnie więcej 1 godzinę w temperaturze 180-200°C.

– Czosnek pokrój i rozetrzyj z solą, cebulę pokrój w drobną kostkę.

– Twaróg rozdrobnij i wymieszaj ze śmietaną, dodaj czosnek, cebulę, dokładne wymieszaj, dopraw do smaku.

– Ziemniaki po upieczeniu przekrój na pół, posmaruj masłem, połóż łyżkę twarogu, posyp koperkiem.

Podawaj gorące.

Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem