Może też na karnawał?
Kolejny weekend i kolejne ciekawe danie, które polecają uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem. Może spróbujemy wykonać je na spotkanie karnawałowe.
Pyry z gzikiem
Składniki:
- Ziemniaki (o wyrównanej wielkości) 8 szt.
- Twaróg półtłusty 350 g
- Śmietana 18% 150 g
- Cebula 60 g
- Czosnek (ząbki) 1-2 szt.
- Masło 40 g
- Sól, pieprz, koperek do smaku
Wykonanie:
– Koperek posiekaj.
– Całe ziemniaki upiecz w mundurkach owinięte folią aluminiową przez mnie więcej 1 godzinę w temperaturze 180-200°C.
– Czosnek pokrój i rozetrzyj z solą, cebulę pokrój w drobną kostkę.
– Twaróg rozdrobnij i wymieszaj ze śmietaną, dodaj czosnek, cebulę, dokładne wymieszaj, dopraw do smaku.
– Ziemniaki po upieczeniu przekrój na pół, posmaruj masłem, połóż łyżkę twarogu, posyp koperkiem.
Podawaj gorące.
Tekst/foto: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem