Może Strogonow?

Na niedzielny obiad proponujemy jednogarnkowe danie kuchni rosyjskiej wykonywane na bazie mięsa wołowego.

„Boeuf Strogonow”

Normatyw surowcowy na 4 porcje:

Składniki:

– polędwica wołowa – 500 g

– mąka pszenna – 20 g

– olej roślinny – 60 ml

– cebula – 200 g

– pieczarki – 300 g

– papryka czerwona – 150 g

– koncentrat pomidorowy – 25 g

– przecier pomidorowy – 125 g

– bulion wołowy – 500 ml

– sól, pieprz, papryka słodka – do smaku

Sposób wykonania:

– Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.

– Polędwicę pokroić w cienkie paski, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju, dodać do gotującego się bulionu, doprawić słodką papryką i gotować pod przykryciem ok. 40 minut.

– Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na oleju.

– Pieczarki pokroić w plasterki, a następnie smażyć do odparowania wody.

– Paprykę pokroić w paski i smażyć na oleju.

– Wszystkie warzywa dodać do bulionu i polędwicy, gotować jeszcze przez ok. 5 minut.

– Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, gotować przez kolejne 5 minut.

– Doprawić solą i pieprzem.

– Wyporcjować i udekorować natką pietruszki.

Tekst/foto: Emilia Matusik – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem