Może Strogonow?
Na niedzielny obiad proponujemy jednogarnkowe danie kuchni rosyjskiej wykonywane na bazie mięsa wołowego.
„Boeuf Strogonow”
Normatyw surowcowy na 4 porcje:
Składniki:
– polędwica wołowa – 500 g
– mąka pszenna – 20 g
– cebula – 200 g
– pieczarki – 300 g
– papryka czerwona – 150 g
– koncentrat pomidorowy – 25 g
– przecier pomidorowy – 125 g
– bulion wołowy – 500 ml
– sól, pieprz, papryka słodka – do smaku
Sposób wykonania:
– Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.
– Polędwicę pokroić w cienkie paski, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju, dodać do gotującego się bulionu, doprawić słodką papryką i gotować pod przykryciem ok. 40 minut.
– Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na oleju.
– Pieczarki pokroić w plasterki, a następnie smażyć do odparowania wody.
– Paprykę pokroić w paski i smażyć na oleju.
– Wszystkie warzywa dodać do bulionu i polędwicy, gotować jeszcze przez ok. 5 minut.
– Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, gotować przez kolejne 5 minut.
– Doprawić solą i pieprzem.
– Wyporcjować i udekorować natką pietruszki.
Tekst/foto: Emilia Matusik – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem