Na pierwszym miejscu ziemniaki zapiekane!
Już po raz trzeci w Krupińskiem zorganizowano Święto Pieczonego Ziemniaka. W konkursie na potrawę z ziemniaka zwyciężyła p. Monika Jedynak za ziemniaki zapiekane.
25 września po raz kolejny przy wydmach w Krupińskiem odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka, którego organizatorem było Koło Gospodyń Wiejskich „Złota Róża” w Krupińskiem, a sponsorami: Market Budowlany Mrówka Sadowne i Gospodarstwo Agroturystyczne „Przy lesie” Państwa Iwony i Piotra Olkowskich z Ociętego. Sponsorami nagród w konkursach dla dzieci było Gospodarstwo Agroturystyczne „Przy lesie” oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Złota Róża”.
W programie imprezy znalazły się konkursy i zabawy dla dzieci oraz wspólne pieczenie ziemniaków w ognisku oraz poczęstunek przygotowany przez mieszkańców Krupińskiego pod kierunkiem p. Sołtys Barbary Laski, która również prowadziła całą imprezę.
Jednak głównym punktem tego uroczystego spotkania był konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka. Pod ocenę Komisji Konkursowej, w której skład wchodzili pp.: Ewa Piórkowska, Iwona Olkowska, Danuta Chylińska i Jarosław Ufnal, trafiły potrawy przygotowanego przez uczestników konkursu. Ostateczna ich ocena i klasyfikacja przedstawia się następująco:
– I miejsce – p. Monika Jedynak za ziemniaki zapiekane,
– II miejsce – p. Barbara Zawadzka za kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym,
– III miejsce – p. Daniela Gawrońska za kiszkę ziemniaczaną pieczoną,
Wyróżnienia: p. Magdalena Zawadzka za zupę – krem ziemniaczany z grzankami czosnkowo – ziołowymi i fetą oraz p. Anna Wrońska za roladę ziemniaczaną z sosem borowikowym.
Nagrody w tym konkursie (również tą specjalną za I-sze miejsce) oraz dla dzieci wręczyli przedstawiciele Organizatora, Komisji Konkursowej i Sponsorów.
Dziękujemy członkom Koła Gospodyń Wiejskich „Złota Róża” w Krupińskiem i mieszkańcom Krupińskiego za zorganizowanie tej wspaniałej imprezy i ciepłe przyjęcie przybyłych gości. Szczególne podziękowania dla p. Sołtys Barbary Laski, pod której okiem powstało i działo się to wszystko, a także podziękowania dla p. Pawła Laski, który zadbał o oprawę muzyczną i właściwy dobór repertuaru, przy którym świetnie wszyscy się bawili.
Wszystkie potrawy były bardzo smaczne, co potwierdzamy. Ich wysokie walory kulinarne potwierdził również Zastępca Wójta Gminy Sadowne p. Marcin Gręda, który nie mógł opuścić takiej imprezy i degustacji potraw z ziemniaka.
I to wszystko, do zobaczenia za rok na kolejnym Święcie Pieczonego Ziemniaka w Krupińskiem.
Tekst/foto: Sławek Chyliński