Zupki… ekspresowe
Tempo życia zmusza nas do poszukiwania prostych i błyskawicznych rozwiązań, także w kuchni. Stąd na początek propozycje zupek, których przygotowanie nie trwa dłużej niż 5 minut.
Przygotowuje się je w okamgnieniu… Część z nas najchętniej sięga po popularne „zupki z kubka”, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że niemal w tym samym czasie można przygotować całkiem smaczną domową zupę i co ważne – bez konserwantów.
Kminkowa
Składniki:
– 6 szklanek rosołu z kostki (warzywny)
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
– 2 łyżki margaryny
– zasmażka z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki (ewentualnie)
Wykonanie:
Kminek lekko potłuc. Rozgrzać tłuszcz, dodać potłuczony kminek i smażyć na niewielkim ogniu stale mieszając 2-3 minuty. Kminek zalać gorącym rosołem, zagotować na niewielkim ogniu. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać ze świeżymi grzankami z bułki wrocławskiej lub pieczywa tostowego albo z krakersami. Zupę można także zagęścić, dodając zasmażkę.
…z kaszy manny
Składniki:
– 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
– ½ szklanki kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
– 2 łyżeczki masła lub margaryny
– 1 bardzo duża garść posiekanej zieleniny (może być mieszana – natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, szczypiorek)
– sól, pieprz
Wykonanie:
Rosół z kostki zagotować. Kaszę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody. Wlać do gotującego się rosołu i gotować 10 minut często mieszając. Do gotowej zupy dodać surowe masło, posiekaną zieleninę i ewentualnie doprawić do smaku. Tę łatwą do przygotowania zupę można modyfikować i wzbogacać na wiele sposobów. Można więc do niej dodać 3-4 łyżki tartego żółtego sera lub pokrojoną w kostkę wędlinę albo mięso (pieczona, gotowane), zeszkloną na łyżce tłuszczu cebulkę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego lub dwa surowe żółtka, którymi zaciąga się ugotowaną zupę. Można także dodać gotowaną marchewką startą na tarce lub konserwowy groszek.
Groszkówka
Składniki:
– 1 puszka konserwowego groszku
– 4 szklanki rosołu z kostki (o smaku grzybowym, warzywnym lub drobiowym)
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, tymianek, bazylia)
– 1 łyżeczka oliwy lub masła
– sól, pieprz
– garść startego sera (najlepiej parmezanu)
Wykonanie:
Groszek zmiksować z zalewą lub przetrzeć przez sito. Zagotować rosół, dodać przecier groszkowy i zagotować na niewielkim ogniu. Doprawić. Przed podaniem dodać oliwę i posiekaną zieleninę, ewentualnie starty ser. Podawać z pieczywem, a jeszcze lepiej ze świeżymi grzankami z bułki, razowego pieczywa lub z groszkiem ptysiowym albo krakersami. W zimę zupę można wzbogacić pokrojonymi w plasterki dwoma parówkami.
Pomidorowa
Składniki:
– 2 szklanki soku pomidorowego gęstego (albo duży przecier)
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
– 2 łyżki tłuszczu
– 100 g makaronu nitek
– 100 ml gęstej śmietany
– zasmażka z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki (ewentualnie)
Wykonanie:
Rozpuścić kostki rosołowe, doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat lub sok pomidorowy. Zamieszać. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Posypać posiekaną zieleniną. Rozłożyć porcje makaronu do talerzy, dodać łyżkę gęstej śmietany, nalać zupę. Zupę można także zagęścić, dodając zasmażkę.
Szybka fasolówka
Składniki:
– 1 puszka konserwowej białej fasoli
– 6 szklanek rosołu z kostki
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1-2 ząbki czosnku
– garść posiekanej zieleniny (rozmaryn, bazylia, natka pietruszki)
– 10 dag drobnego makaronu (gwiazdki, nitki, zacierki)
– 1 łyżka masła lub margaryny
– sól, pieprz
Wykonanie:
Zagotować rosół z kostki wymieszany z koncentratem pomidorowym. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy. Makaron ugotować według przepisu (al dente). Dodać do zupy wraz z fasolą i zalewą. Wymieszać, raz jeszcze szybko zagotować. Dodać masło i przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.
Pięciominutówka
Składniki:
– 4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu z kostki
– 10 dag szynki lub dobrej kiełbasy (może być podsuszona) albo parówek (mogą być sojowe)
– 4 łyżki drobnego makaronu, ryżu albo kaszy manny lub kukurydzianej
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, tymianek, bazylia, szczypiorek)
– 1-2 łyżki startego sera (najlepiej parmezanu)
– sól, pieprz
Wykonanie:
Zagotować kostki rosołowe, wrzucić makaron, a po 5 minutach drobno pokrojoną szynkę lub parówki, raz jeszcze zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę i ewentualnie ser.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródło: „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006