Zupki… kartoflanka

Powszechnie lubiane ziemniaki doczekały się właściwego tylko sobie miejsca na polskim stole i mają wiele zestawów, w których grają główną rolę. Na początek kartofelki pływające w zupie…

Kartoflanka na boczku

Składniki:

– 50 dag ziemniaków

– 5 dag boczku

– 1-2 cebule

– 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

– 2 ząbki czosnku

– 3 kostki rosołowe lub 3 łyżeczki przyprawy typu vegeta

– 1 listek laurowy

– 5 ziaren ziela angielskiego

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)

– 2/3 szklanki przesianej pszennej mąki

– 1 jajko

– sól, pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlać 6 szklanek wody, dodać rozgniecione kostki oraz przyprawy, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Mąkę, jajko, szczyptę soli i 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce i zagnieść twarde ciasto. Palcami skubać niewielkie kluseczki i formować wałeczki. Wrzucić do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotować 5 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zupy. Ewentualnie doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną zieleniną.

… z parówkami

Składniki:

– 1 porcja włoszczyzny

– 4 duże ziemniaki

– 2 łyżki margaryny lub masła

– 4 szklanki rosołu z kostki

– 2 serdelki lub 4 parówki

– 1 szklanka śmietany

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)

– sól, pieprz

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zeszklić na stopionym tłuszczu, zalać rosołem z kostki i gotować 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Z serdelków zdjąć osłony, pokroić je w plasterki i dodać do zupy, raz jeszcze doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością ostudzonej zupy, dolać do zupy i wymieszać, doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

… z wędzonym kurczakiem

Składniki:

– 50 dag ziemniaków

– 15 dag wędzonego kurczaka lub indyka

– ¼ sporego selera

– 2 spore cebule

– 4 łyżki oleju słonecznikowego

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 5 szklanek rosołu z kostki

– 2 jajka

– listek laurowy, sól, starta gałka muszkatołowa

– garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki)

– sok z ćwiartki cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego

Wykonanie:

Mięso drobiowe pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, a następnie obie jarzynki zeszklić na tłuszczu. Zalać koncentratem pomidorowym rozrobionym z połową szklanki wody, dodać listek laurowy i pokrojone mięso. Dusić 10 minut. Zalać rosołem z kostki, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Żółtka lekko ubić z dodatkiem odrobiny wody, dodać do zupy i delikatnie wymieszać. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

… na suszonych grzybkach

Składniki:

– 1 porcja włoszczyzny z kapustą

– 8 dużych ziemniaków

– 3-4 suszone grzybki

– 1 łyżeczka mąki

– 1 listek laurowy

– kilka ziaren ziela angielskiego

– 1-2 łyżki margaryny lub dobrego oleju

– ½ szklanki mleka

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)

– sól, pieprz

– ewentualnie 1 kostka rosołowa grzybowa

Wykonanie:

Poprzedniego wieczoru grzyby umyć i zalać ciepłą przegotowaną wodą(6 szklanek). Następnego dnia włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobniutko poszatkować. Dusić na tłuszczu, na małym ogniu do chwili, gdy warzywa zmiękną. Namoczone grzyby pokroić w paseczki i dodać do włoszczyzny wraz z wodą, w której się moczyły, następnie dodać przyprawy i ewentualnie kostkę rosołową, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować na niewielkim ogniu 20-30 minut. Przesianą mąkę rozprowadzić chłodnym mlekiem, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając na małym ogniu, dopóki zupa nie zgęstnieje. Obficie posypać posiekaną zieleniną.

… z wędliną

Składniki:

– 1 porcja mrożonej mieszanki jarzynowej

– 1 cebula

– 15 dag wędzonego boczku, szynki lub kiełbasy (mogą być okrawki różnych wędlin)

– 75 dag ziemniaków

– 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki lub wody z dodatkiem warzywnej przyprawy typu vegeta

– garść posiekanej zieleniny (tymianek, koperek, szczypiorek, natka pietruszki)

– sól, pieprz

– 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Wędlinę pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli, dusić na małym ogniu 5 minut. Włoszczyznę oczyścić i przetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować, dodać do cebuli i dusić na niewielkim ogniu do chwili, gdy jarzynki staną się przezroczyste. Zalać gorącym rosołem z kostki, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Źródło: „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006

Foto: Internet