Zupki – jarzynowa (cz. I)
Smaczna, prosta w wykonaniu, lekkostrawna, lubiana dawniej i dziś.
Zupa kapuściana
Składniki:
– ćwiartka główki kapusty białej
– garść kapusty kiszonej
– 1 marchew
– kawałek pora
– koperek, pietruszka
– sol, pieprz, kostka rosołowa
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę (około 3 litry) i wrzucić kostkę rosołową. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Por pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Kapustę białą poszatkować na tarce lub pokroić nożem w paski. Kapustę kiszoną wypłukać i pokroić. Koperek i pietruszkę posiekać. Kapustę i zieleninę wrzucić do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat. Gotować około 45 min. – aż kapusta będzie miękka.
…krem z pomidorów
Składniki:
– 3 ząbki czosnku
– kilka listków bazylii
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 4 łyżki startego żółtego sera
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Podgrzać oliwę z oliwek i dodać pomidory z puszki. Dodać posiekane ząbki czosnku, bazylię i dusić przez 10-12 minut. Następnie zmiksować składniki i doprawić do smaku. Dodać odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z startym żółtym serem, kleksem kwaśnej śmietany i listkiem bazylii. Zupa doskonale smakuje również z makaronem.
…Minestrone z pieczonymi warzywami i makaronem
Składniki:
– 300 g pomidorów (2 średnie)
– 1 czerwona papryka
– kawałek selera (korzeń)
– 1 mała pietruszka
– 1 średnia cebula
– 80 g pora
– 200 g marchewki
– 200 g cukinii
– 200 g ziemniaków
– 2 liście laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
– 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
– 1,75 litra bulionu jarzynowego (lub wody z ekologiczną kostką bulionową)
– 2 łyżki listków natki pietruszki
– 100 g drobnego makaronu
– 200 g serka topionego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, seler i pietruszkę natłuścić 1 łyżką oliwy z oliwek i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (nie wyłączać piekarnika). Zdjąć z blaszki upieczone warzywa, z pomidorów zdjąć skórę i ostudzić. Pomidory zmiksować.
Cebulę, pora, marchewki obrać i razem z cukinią pokroić w kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 2 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek dodać liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 1 minutę od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
Dodać pieczone warzywa: zmiksowane pomidory, obraną i pokrojoną w kostkę paprykę a selera i pietruszkę w całości. Dodać także pozostałe pieczone warzywa pokrojone w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zagotować, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe.
… jarzynowy śmietnik
Składniki:
– 1 duża porcja rosołowa z kurczaka lub indyka, ewentualnie 50 dag skrzydełek z kurczaka
– 50 dag ziemniaków
– 50 dag białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty
– ½ porcji mrożonego kalafiora
– 50 dag marchewki
– 5 dag zielonego groszku (może być z puszki)
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
– 1 duża cebula
– 1 listek laurowy
– 2 goździki
– 4-5 ziaren pieprzu
– 2-3 ziarna ziela angielskiego
– sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać sześcioma szklankami wody. Cebulę pokroić na ćwiartki, wbić w nie goździki i dodać do mięsa razem z listkiem laurowym, pieprzem i zielem angielskim oraz sporą szczyptą soli. Zagotować na dużym ogniu, zszumować i gotować dalej na małym ogniu do miękkości. Następnie wyjąć, ostudzić oddzielić mięso od kości i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Rosół przecedzić i ponownie zagotować, dodać najpierw marchewkę i ziemniaki, a po 10 minutach zamrożony kalafior i poszatkowaną kapustę – gotować do miękkości. Dodać rozdrobnione mięso i dużą garść posiekanej zieleniny. Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić.
…z mrożonej mieszanki warzywnej
Składniki:
– 1 porcja mrożonej mieszanki warzywnej
– ½ puszki groszku konserwowego
– 25 dag mięsa wędzonego indyka lub kurczaka
– 2-3 listki lubczyka
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
– 1 łyżka masła
– 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy, grzybowy)
– sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w niewielką kostkę i zeszklić na tłuszczu. Zalać gorącym rosołem, zagotować. Dodać mieszankę warzywną i gotować do miękkości na małym ogniu, ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy z groszkiem i lubczykiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ponownie zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę i, ewentualnie, śmietanę. Podawać z grzankami, pieczywem (może być ciemne) lub oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
– Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem
– „Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006
– Internet