Zupki – różne II

Ostatnia odsłona przykładowych zup dla każdego. Smacznego!

Zupa chrzanowa z chipsami z boczku, garnierowana kiełkami z buraka

Składniki:

– 1kg ziemniaków

– 2 cebule

– 2 łyżki masła

– 2 pietruszki

– pół selera

– 5 szt. ziela angielskiego

– 3 liście laurowe

– 150 ml śmietany 12%

– boczek wędzony, 3 plasterki

– kiełbasa biała surowa, pętko

– 100 ml zakwasu na żurek

– 2 łyżki chrzanu tartego

– sól, pieprz, cukier do smaku

Elementy dekoracyjne: kiełki z buraka.

Wykonanie:

Zeszklić na maśle cebulę, dodać seler, pietruszkę, ziemniaki, podsmażony boczek oraz białą kiełbasę. Zalać wodą do przykrycia, dodać przyprawy, gotować wywar przez około 25 min. Wyłowić ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodać chrzan. W osobnym naczyniu zahartować śmietanę, dodać do zupy. Dokładnie zblendować. Doprawić do smaku. Wyeksponować na talerzu.

Zupa gulaszowa Charczo

Składniki:
– 500g mięsa wieprzowego (np. szynki)
– 100g ryżu
– 1 nieduża czerwona papryka
– 1 nieduża zielona papryka
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 500ml (1 kartonik) przecieru pomidorowego
– 180-200g pikantnego ajvaru (kupionego lub domowej roboty)
– 50g mielonych orzechów laskowych
– po 1 łyżeczce posiekanej natki pietruszki, koperku, bazylii i kolendry
– słodka i ostra papryka w proszku
– suszony majeranek
– świeży lub suszony tymianek
– 2 liście laurowe
– sól i pieprz
– opcjonalnie vegeta
– 2 łyżki oleju
– dodatkowo posiekana zielenina (najlepiej świeża kolendra i natka pietruszki)

Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając, aż mięso się zetnie. Wówczas wlać 1 litr wody, dodać przecier pomidorowy, ajvar, orzechy, zioła, przyprawy i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Na ok. 20 minut przed końcem dodać ryż i pokrojone w kostkę papryki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Jeśli zupa jest za gęsta, wlać trochę wody i ponownie zagotować. Przed podaniem każdą porcję posypać zieleniną.

Gulaszowa z wołowiny

Składniki:

– 75 dag wołowiny gulaszowej

– 500 ml bulionu warzywnego

– 3 cebule

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego, pieprz kajeński

– 200 ml czerwonego wina

– 850 ml pomidorów w puszce

– sól, pieprz, słodka papryka, cukier

– puszka białej fasoli (425 ml)

– 20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej

– 1 ząbek czosnku

– 2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości, cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy w garnku olej i podsmażamy na nim mięso, cały czas mieszając. Dorzucamy cebulę, smażymy chwilę razem, po czym dokładamy czosnek. Sypiemy sól, pieprz, cukier, paprykę i przesmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, krótko zasmażamy. Wlewamy bulion i wino, gotujemy, aż mięso zmięknie.

Do zupy dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy białą fasolę z puszki, doprawiamy zupę do smaku pieprzem kajeńskim i ewentualnie solą.

Oddzielnie gotujemy fasolkę szparagową i ją dokładnie odsączamy. Fasolkę dodajemy do gotowej zupy, którą podajemy posypaną natką pietruszki z kromkami chrupiącej bagietki. Zupę można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.

Zupa z curry

Składniki:

– podwójna pierś z kurczaka

– 2 torebki ryżu

– 2  kostki rosołowe – warzywne lub drobiowe

– puszka groszku

– śmietana (pojemnik 200 g)

– zielona pietruszka lub koperek

– curry, sól, pieprz

Wykonanie:

Zagotować ok. 3 l wody i rozpuścić w niej kostki rosołowe. Piersi pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, obsmażyć , ryż ugotować. Do rosołu dodać piersi, ryż, groszek (może być z zalewą), śmietanę, wszystko doprawić solą, pieprzem i curry. Przed podaniem posypać pietruszką lub koperkiem.

Jeżeli potrawa będzie zbyt gęsta, należy dolać wody. Zupa świetnie smakuje również na następny dzień.

Śledziowa zupa wigilijna

Składniki:
•    75 dag filetów śledziowych
•    2 łyżki soku z cytryny
•    1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
•    1 cebula
•    1 szklanka wody źródlanej
•    2 szklanki słodkiej śmietanki lub naturalnego jogurtu
•    1 szczypta ziaren gorczycy białej
•    50 dag ziemniaków
•    3 sztuki ziela angielskiego
•    garść posiekanej natki pietruszki
•    1 duży liść laurowy

Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalać wodą i gotować 10 minut na maleńkim ogniu, ostudzić. Śledzie pokroić na małe kawałki, dodać do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.
Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Przed podaniem ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odparować i gorące dodać do zupy przed samym podaniem. Obficie posypać posiekaną zieleniną.

Zupa makowa

Składniki:
– 1 litr mleka – może być o dowolnej zawartości tłuszczu, chociaż 3,2% najlepiej podkreśli jej smak
– 30 dag zmielonego maku (jeżeli nie chcemy sami walczyć z makiem, wystarczy kupić gotowy mak w puszce)
– 1 paczka rodzynek, ok. 100 g
– 1 cukier waniliowy, duży, 50 dag
– 3 łyżki miodu (najlepszy będzie lipowy, trzeba uważać na miody mocno smakowe jak spadziowy)

Wykonanie:

Przygotowanie jest banalnie poste, wszystkie składniki należy ze sobą połączyć gotując na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż do momentu kiedy rodzynki napęcznieją i będą pięknie wyglądały.
Do tej zupy pasują kluski, można samemu przygotowywać je ręcznie lub kupić w kształcie łez (ziaren ryżu). Ugotowane dokładamy bezpośrednio na talerz.

Egzotyczna owsianka z bananem

Składniki:

  • 80 g drobnych płatków owsianych,
  • 1 łyżka ziarna sezamowego,
  • 150g mleka zsiadłego,
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta imbiru

Wykonanie:

Wsypać płatki owsiane do garnka, zalać 300 ml wody, przyprawić solą, imbirem i raz zagotować. Zostawić na małym ogniu na 5 minut. Na patelni teflonowej uprażyć bez tłuszczu ziarno sezamowe. Przełożyć na talerz i ostudzić. Banan obrać i pokroić w plasterki tuż przed podaniem. Nałożyć spęczniałe płatki do dwóch miseczek, zmieszać mleko ze skórką cytrynową i polać płatki. Plasterki banana ułożyć na owsiane i posypać sezamem. Posłodzić miodem.

Tekst: Sławek Chyliński

Źródła:

„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Sadownem

Internet