Dania mięsne III

Tym razem schabowy. Czy jest ktoś, kto go nie lubi?

Kotlet schabowy po polsku

Składniki:

– 4 kotlety schabowe z kością

– 4 łyżki mąki pszennej

– 2 jajka

– 8 łyżek bułki tartej

– sól, pieprz

Wykonanie:

Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Obtaczać w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia.

…bez kości

Składniki:

– 40-50 dag schabowych kotletów bez kości

– 3 łyżki mąki pszennej

– ¾ szklanki śmietany kremówki

– garść posiekanej zieleniny (kolendra, estragon, natka pietruszki, szczypiorek)

– sól

– 1-2 ząbki czosnku

– pieprz cayenne lub mielona papryka

– sok z cytryny

– oliwa lub olej do smażenia

Wykonanie:

Czosnek zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Mięso pokroić w paseczki, natrzeć sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, warzywną przyprawą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Śmietanę lekko ubić ze szczyptą przyprawy, dodać do mięsa i podgrzać na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając przy tym do wrzenia. Dodać zieleninę i dobrze wymieszać. Podawać najlepiej z ryżem.

…prosty

Składniki:

– 4 kotlety schabowe

– 3-4 łyżki tłuszczu

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– sól, pieprz

Wykonanie:

Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez chwilkę, aby mięso pozostało soczyste.

A może… po włościańsku

Składniki:

– 1 kg kotletów schabowych

– 1 kg ziemniaków

– 1 kg marchewki

– 50 dag cebul

– 1 ½ litra rosołu

– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, tymianek)

– masło, sól, pieprz

Wykonanie:

Kotlety lekko rozbić, posolić i obsmażyć na tłuszczu z obu stron tak, aby były lekko rumiane. Ziemniaki i marchewkę oczyścić, ziemniaki pokroić w plasterki lub na ćwiartki, marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. W dużym garnku, najlepiej z nierdzewnej stali, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, mięso i marchewkę. Zalać rosołem, ewentualnie lekko posolić. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości.

Tekst: Sławek Chyliński

Foto: Internet

Źródło:

„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006