Dania mięsne III
Tym razem schabowy. Czy jest ktoś, kto go nie lubi?
Kotlet schabowy po polsku
Składniki:
– 4 kotlety schabowe z kością
– 4 łyżki mąki pszennej
– 2 jajka
– 8 łyżek bułki tartej
– sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Obtaczać w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia.
…bez kości
Składniki:
– 40-50 dag schabowych kotletów bez kości
– 3 łyżki mąki pszennej
– ¾ szklanki śmietany kremówki
– garść posiekanej zieleniny (kolendra, estragon, natka pietruszki, szczypiorek)
– sól
– 1-2 ząbki czosnku
– pieprz cayenne lub mielona papryka
– sok z cytryny
– oliwa lub olej do smażenia
Wykonanie:
Czosnek zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Mięso pokroić w paseczki, natrzeć sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, warzywną przyprawą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Śmietanę lekko ubić ze szczyptą przyprawy, dodać do mięsa i podgrzać na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając przy tym do wrzenia. Dodać zieleninę i dobrze wymieszać. Podawać najlepiej z ryżem.
…prosty
Składniki:
– 4 kotlety schabowe
– 3-4 łyżki tłuszczu
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez chwilkę, aby mięso pozostało soczyste.
A może… po włościańsku
Składniki:
– 1 kg kotletów schabowych
– 1 kg ziemniaków
– 1 kg marchewki
– 50 dag cebul
– 1 ½ litra rosołu
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, tymianek)
– masło, sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlety lekko rozbić, posolić i obsmażyć na tłuszczu z obu stron tak, aby były lekko rumiane. Ziemniaki i marchewkę oczyścić, ziemniaki pokroić w plasterki lub na ćwiartki, marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. W dużym garnku, najlepiej z nierdzewnej stali, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, mięso i marchewkę. Zalać rosołem, ewentualnie lekko posolić. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości.
Tekst: Sławek Chyliński
Foto: Internet
Źródło:
„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006