Dania mięsne V
… z warzywami
Składniki:
– 50 dag mielonego mięsa mieszanego
– 25 dag marchewki
– 25 dag cebuli
– 25 dag selera
– 25 dag kapusty
– 5 dag margaryny
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– przyprawa do zup w płynie
– sok z cytryny, sól, pieprz
Wykonanie:
Jarzynki drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i dusić na małym ogniu, stale mieszając, około 5 minut. Dodać rozdrobnione jarzynki. Koncentrat wymieszać z połową szklanki wody, ziołami prowansalskimi i przyprawą do zup, dodać do mięsa, dobrze wymieszać i dusić około 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawić. Podawać z ryżem na sypko, średnim makaronem (świderki, kolanka) lub zimniakami puree.
… z ryżem
Składniki:
– 30 dag mielonego mięsa (wieprzowe, mieszane)
– 30 dag (3 torebki) ryżu
– 2 jajka
– duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek, oregano)
– warzywna przyprawa typu vegeta
– sól, pieprz
– tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć. Przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać jajka i posiekaną zieleninę. Wyrobić na jednolitą masę i formować niewielkie kotleciki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać najlepiej z ziemniakami w dowolnej postaci. Dobrym dodatkiem jest też pikantny sos pomidorowy, np. keczup.
… z pieczarkami
Składniki:
– 60 dag mielonego mięsa mieszanego
– 15 dag pieczarek
– garść startego sera żółtego (okrawki różnych serów)
– 2 białka
– 1-2 ząbki czosnku
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek, bazylia, oregano)
– sól, pieprz
– tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić i drobniutko poszatkować. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wyrobić z serem na jednolitą masę, dodać pieczarki, czosnek i zieleninę, doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą mięsną. Uformować kotlety i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Włożyć na 10 minut do nagrzanego, lecz wyłączonego piekarnika.
… z białą kapustą
Składniki:
– 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1 kg)
– 40 dag mielonego mięsa
– 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub 1 puszka (40 dag) pomidorów w zalewie
– 1-2 cebule
– 10 dag pieczarek lub boczniaków
– 5 łyżek oliwy lub oleju
– przyprawa do zup w płynie
– warzywna przyprawa typu vegeta
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
– sól, cukier
– pieprz lub mielona papryka
– sok z cytryny
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić i cienko poszatkować, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki oraz przecier lub rozgniecione pomidory razem z zalewą, dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać mięso i smażyć, stale mieszając, 5 minut. Kapustę drobno poszatkować i na cedzaku włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki przyprawy do zup. Gotować 5 minut i dobrze odcisnąć. Miękką kapustę dodać do sosu, wymieszać i doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu jeszcze 10 minut, stale mieszając. Przed podaniem wymieszać z posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody, puree lub ryżem na sypko, względnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
… z kukurydzą
Składniki:
– 1 kg mielonego mięsa (drobiowe lub mieszane)
– 2 czerstwe bułki
– 2 cebule
– 2 jajka
– 1 szklanka konserwowej kukurydzy
– 3 łyżeczki musztardy
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek, tymianek, kolendra, oregano, rzeżucha)
– warzywna przyprawa typu vegeta
– sól, pieprz
– tarta bułka, tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Bułki namoczyć w wodzie z dodatkiem szczypty przyprawy, a gdy napęcznieją, odcisnąć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Mięso dokładnie wymieszać z kukurydzą, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Formować niewielkie kotleciki, lekko spłaszczyć, obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor – po ok. 4-5 minut a każdej strony. Następnie przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, aby kotlety „doszły”. Można także gotowe kotlety włożyć na 10 minut do nagrzanego i wyłączonego piekarnika. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub puree.
… siekane zrazy
Składniki:
– 40 dag mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)
– 1 czerstwa bułka
– 1 duży filet śledziowy
– 1 jajko
– 1 cebula
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek, majeranek, oregano, tymianek)
– tarta bułka
– warzywna przyprawa typu vegeta
– pieprz
– olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Bułkę namoczyć, a gdy napęcznieje, odcisnąć i pokruszyć. Filet drobniutko posiekać. Do mięsa dodać uduszoną cebulę, pokruszoną bułkę, posiekaną zieleninę, jako i szczyptę przyprawy warzywnej, wyrobić na jednolitą, dającą się formować masę. Z masy mięsnej formować niewielkie placuszki, kłaść na nich po łyżeczce posiekanego śledzia, dokładnie zawijać i formować niewielkie zraziki. Obsmażyć na złoty kolor na gorącym tłuszczu, następnie podlać 1-2 łyżkami wody, przykryć i dusić jeszcze 10 minut (można także obrumienione zraziki włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika). Podawać najlepiej z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy gryczanej lub jaglanej albo domowych klusek.
… pulpeciki
Składniki:
– 40 dag mielonego mięsa mieszanego
– 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub rosole
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju lub oliwy
– sól
– warzywna przyprawa typu vegeta
– zmielona gałka muszkatołowa
– 1-2 ząbki czosnku lub szczypta czosnku granulowanego
– duża garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, oregano, tymianek, szczypiorek)
– 1 łyżka masła lub margaryny
– 1 łyżka mąki pszennej
– ¾ szklanki mleka
– sok z cytryny
– pieprz cayenne lub mielona papryka
– 2 szklanki esencjonalnego rosołu
Wykonanie:
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać drewnianą łyżką z odciśniętą bułką, rozdrobnionym czosnkiem, olejem, jajkiem, szczyptą gałki muszkatołowej i przyprawy warzywnej oraz połową posiekanej zieleniny. Rękami zmoczonymi zimną wodą uformować osiem kulek i lekko je spłaszczyć. W płaskim garnku zagotować rosół, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15 minut. W rondelku stopić tłuszcz, dodać mąkę i zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać zimne mleko i, stale mieszając drewnianą łyżką, zagotować. Dodać sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać, stale mieszając, do chwili, gdy sos zgęstnieje (jeśli sos okazałby się zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek rosołu, w którym gotowały się pulpety). Do sosu dodać pozostałą posiekaną zieleninę, włożyć pulpety i dobrze wymieszać. Podawać najlepiej z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko.
… z wędzonym boczkiem
Składniki:
– 40 dag mielonego mięsa drobiowego lub mieszanego
– 20 dag wędzonego boczku
– 1 jajko
– 1 czerstwa bułka grahamka
– 1-2 cebule
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek, koperek)
– ½ szklanki mleka
– 1 łyżka margaryny
– tarta bułka
– sól, pieprz
– przyprawa warzywna typu vegeta
– tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku z łyżeczką przyprawy warzywnej, a gdy napęcznieje – odcisnąć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na margarynie. Odciśniętą bułkę wraz z boczkiem i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z mielonym mięsem, posiekaną zieleniną oraz jajkiem. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę tartej bułki. Formować małe kotleciki, panierować je w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać najlepiej z puree ziemniaczanym, obficie posypanym posiekaną zieleniną.
… kotlety mielone
Składniki:
– 50 dag dowolnego mielonego mięsa
– 1-2 czerstwe bułki
– ½ szklanki mleka
– 1 spora cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 1 jajko
– sól, pieprz
– tłuszcz do smażenia
– garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, oregano)
– ewentualnie 1 łyżka margaryny
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku i przetrzeć przez sito. Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z bułką, jakiem, uduszoną cebulą i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka, należy dodać trochę tartej bułki. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce i tępą stroną noża odcisnąć na kotletach kratkę lub paski. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie przełożyć do natłuszczonej brytfanny, skropić wodą lub przykryć wiórkami zimnej margaryny i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na 5-10 minut, następnie wyłączyć ogień, ale trzymać kotlety w piekarniku, aby „doszły”. W ten sposób przygotowane kotlety są dużo smaczniejsze!
… pieczeń rzymska
Składniki:
– 50 dag mielonego mięsa mieszanego
– 1 jajko
– 1 czerstwa bułka
– 1-2 cebule
– garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek)
– 1 łyżeczka margaryny
– ½ szklanki mleka
– ½ szklanki śmietany
– ½ szklanki esencjonalnego rosołu lub wody z dodatkiem warzywnej przyprawy typu vegeta
– 1 łyżka mąki pszennej
– sól, pieprz
– tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy napęcznieje, odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu. Mięso przepuścić przez maszynkę z bułką i uduszoną cebulą, dodać jajko, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi rękami uformować wałek, ułożyć na natłuszczonej i osypanej tartą bułką blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 st. C) na godzinę. Śmietanę wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić rosołem i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Pieczeń pokroić na porcje i każdą polewać sosem. Podawać najlepiej z dodatkiem ryżu na sypko lub klusek francuskich.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródła:
„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Wyd. KDC, Warszawa 2006
Internet