Grill warzywny
Smacznie i zdrowo, warto spróbować.
Bakłażan/cukinia
Składniki:
– 1 bakłażan
– 1 cukinia
– 2 mięsiste pomidory
– 200 g sera mozzarella
– sól
– pieprz
– oregano
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry (około 0,5 cm), cukinię pokroić w plasterki, pomidory przekroić na pół, najlepiej przez środek. Posmarowane oliwą warzywa położyć na tacce na grillu (pomidory miąższem do góry). Opiekać kilka minut (jakieś 5-8). Doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Na każdym kawałku ułożyć cienkie plasterki sera mozzarella. Opiekać aż ser się stopi i lekko zapiecze
Warzywa doskonale smakują podane z czosnkowo-jogurtowym sosem.
Bakłażan z grilla z pomidorem i mozzarellą
– 1 bakłażan
– 1 kulka sera mozzarella
– 1 pomidor
– kilka listków świeżej bazylii
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka kropli sosu balsamicznego (lub octu winnego, albo soku z cytryny)
– 1 łyżeczka miodu lipowego
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy, a jak puści sok – opłukujemy. Następnie kładziemy go na tackę grillową i zapiekamy aż się lekko zarumieni z obu stron. Zapieczonego bakłażana wykładamy na talerz. Mozzarellę i pomidora kroimy w plastry i przekładamy na zmianę z grillowanym bakłażanem, tworząc „piramidkę”. Z oliwy, sosu balsamicznego, miodu, soli, pieprzu robimy sos i polewamy nim naszą piramidę. Całość posypujemy listkami świeżej bazylii.
Ziemniaki z grilla
– 2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
– 200 g twarożku naturalnego
– 2-3 łyżki śmietany
– 2 ząbki czosnku
– zioła prowansalskie, sól, pieprz
– ewentualnie rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory – zależnie od upodobań
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujmy w mundurkach. Kiedy są już gotowe i nieco ostygną, w każdym z nich robimy nacięcia, tak aby do środka można było nałożyć nadzienie. Ziemniaki układamy na tacce lub owijamy folią aluminiową i opiekamy na grillu. Do gorących jeszcze ziemniaków nakładamy farsz przygotowany z twarożku i pozostałych składników.
Sos czosnkowy do warzyw z grilla
– 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
– 3-4 łyżki majonezu
– 2-3 ząbki czosnku, ewentualnie czosnek granulowany
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy sos w chłodne miejsce tak, aby składniki się „przegryzły”.
Tekst: Sławek Chyliński
Źródło: Internet