Oczko wodne przed zimą
Zanim temperatura spadnie poniżej 0 stopni Celsjusza, trzeba przygotować do zimy oczko wodne.
Warto siatką osłonić lustro wody przed opadającymi liśćmi. Zanim nadejdzie zima, trzeba oczyścić oczko wodne – wodę i dno. Żyjące tu ryby i wrażliwe rośliny wodne należy przenieść do pojemników z wodą ustawionych w chłodnym pomieszczeniu (5-8 st. C). Ryb nie trzeba w tym czasie dokarmiać.
W oczku wodnym, które przynajmniej w części ma głębokość 100 cm, ryby dobrze przezimują. Jesienią ogranicza się im ilość pokarmu, a gdy temperatura wody spada poniżej 10 st. Celsjusza, zaprzestaje karmienia – zapadają w odrętwienie i nie żerują. Zanim woda zamarznie, aby ryby miały dostęp do powietrza, można położyć na niej styropianowy pływak, zastosować specjalną grzałkę. wstawić jeden lub kilku snopków słomy owsianej. Utrudni to zamarzanie wody i doprowadzi powietrze do jej głębszych warstw.
Innym sposobem, sprawdzonym, na dostarczanie powietrza rybom nawet wtedy, gdy tafla lodu umocni się na powierzchni wody, jest umieszczenie w wodzie wężyka plastikowego – najlepiej zbrojonego, gdyż jest bardziej wytrzymały na ściśnięcie przez lód. Na jednym końcu wężyka umieszczamy wentyl samochodowy, wciśnięty w wężyk na gorąco i zabezpieczony metalową obejmą, a drugi koniec (po obciążeniu) zatapiamy w najgłębszym miejscu oczka wodnego. Po zainstalowaniu w oczku wężyka, podłączamy do niego pompkę do kół samochodowych i robimy próbę pompowania powietrza – jest to też konieczne w celu wypchnięcia z wężyka wody i wyeliminowania zagrożenia zamarznięcia jej wewnątrz wężyka. Zewnętrzny koniec wężyka układamy na brzegu oczka i przykrywamy np. donicą plastikową – w zimę, gdy zechcemy dopompować powietrza pod lód, bez problemu dostaniemy się do wężyka i niezamarzniętego wentyla.
Wskazane jest oczyszczenie zimujących w wodzie roślin – szuwary i grzybienie lepiej zostawić, gdyż dają schronienie drobnym zwierzętom, zdobią, a woda wokół nich trudniej zamarza. Niektóre rośliny trzeba umieścić w pojemnikach z wodą w ogrzewanych pomieszczeniach.
Tekst/foto: sch