A może kalafior…

Cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów jest kalafior. A jakie można stworzyć z niego potrawy?

Jak mówią fachowcy, kalafior to bogactwo witamin (zawiera między innymi bardzo dużo witaminy C) oraz minerałów. Jego regularne spożywanie ma korzystne działanie dla skóry, podnosi odporność organizmu i jest wskazane w profilaktyce antynowotworowej.

Kalafiora można jeść na surowo lub gotować, dusić, smażyć czy piec. Potencjał kulinarny kalafiora daje możliwości wykorzystania go jako głównego składnika różnych dań, a zwłaszcza surówek i sałatek.

SURÓWKA Z KALAFIORA 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • dowolna wędlin (ilość wg uznania)
  • 4 jajka
  • kawałek żółtego sera
  • koperek
  • majonez

Sposób przygotowania:

Ugotowany kalafior dzielimy na duże różyczki, dodajemy pokrojoną wędlinę, pokrojone jajka. Żółty ser ścieramy na tarce i dodajemy do kalafiora, następnie dodajemy koperek. Na końcu mieszamy wszystko z majonezem i doprawiamy.

SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO KALAFIORA 

Składniki:

  • świeży kalafior
  • duży pęczek koperku
  • majonez pół na pół z jogurtem naturalnym
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • cytryna

2014.05.01.4Sposób przygotowania: 

Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj pokrojony koperek. Zrób sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw do smaku solą, pieprzem, cytryną i cukrem (można dodać przeciśnięty czosnek). Sos połącz z kalafiorem i wymieszaj.

SAŁATKA Z KALAFIOREM NA SŁODKO

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • garść suszonej żurawiny (lub rodzynek), śliwek i moreli
  • kubek małego jogurtu (można dodać łyżkę majonezu)
  • sól

Sposób przygotowania: 

Kalafiora podzielić na różyczki i włożyć na 20 minut do zimnej wody z łyżeczką cukru (można lekko podgotować). Suszone owoce drobno pokroić. Kalafiora wyjąć z wody, osuszyć, połączyć z owocami i polać jogurtem. Doprawić do smaku niewielką ilością soli.

SAŁATKA Z KALAFIORA I OGÓRKA 

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 ogórki (węże)
  • 1 duża papryka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

Kalafior ugotować w osolonej wodzie i przestudzić, pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, koperek  drobno posiekać, dodać majonez sól i pieprz, wymieszać i schłodzić. Można dodać ugotowane jajka.

2014.05.01.5SAŁATKA Z KALAFIORA 

Składniki:

  • kalafior
  • marchew
  • zielony groszek
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania: 

Kalafior podzielić na drobne różyczki, groszek i marchew ugotować i pokroić w kostkę (polecam mrożonkę: marchew z groszkiem – zaoszczędzi czasu), koperek posiekać, dodać pieprz, sól i całość wymieszać.

Tekst: Sławek Chyliński