A może kalafior…
Cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów jest kalafior. A jakie można stworzyć z niego potrawy?
Jak mówią fachowcy, kalafior to bogactwo witamin (zawiera między innymi bardzo dużo witaminy C) oraz minerałów. Jego regularne spożywanie ma korzystne działanie dla skóry, podnosi odporność organizmu i jest wskazane w profilaktyce antynowotworowej.
Kalafiora można jeść na surowo lub gotować, dusić, smażyć czy piec. Potencjał kulinarny kalafiora daje możliwości wykorzystania go jako głównego składnika różnych dań, a zwłaszcza surówek i sałatek.
SURÓWKA Z KALAFIORA
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowany kalafior dzielimy na duże różyczki, dodajemy pokrojoną wędlinę, pokrojone jajka. Żółty ser ścieramy na tarce i dodajemy do kalafiora, następnie dodajemy koperek. Na końcu mieszamy wszystko z majonezem i doprawiamy.
SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO KALAFIORA
Składniki:
- świeży kalafior
- duży pęczek koperku
- majonez pół na pół z jogurtem naturalnym
- sól
- pieprz
- cukier
- cytryna
Sposób przygotowania:
Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj pokrojony koperek. Zrób sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw do smaku solą, pieprzem, cytryną i cukrem (można dodać przeciśnięty czosnek). Sos połącz z kalafiorem i wymieszaj.
SAŁATKA Z KALAFIOREM NA SŁODKO
Składniki:
- 1 mały kalafior
- garść suszonej żurawiny (lub rodzynek), śliwek i moreli
- kubek małego jogurtu (można dodać łyżkę majonezu)
- sól
Sposób przygotowania:
Kalafiora podzielić na różyczki i włożyć na 20 minut do zimnej wody z łyżeczką cukru (można lekko podgotować). Suszone owoce drobno pokroić. Kalafiora wyjąć z wody, osuszyć, połączyć z owocami i polać jogurtem. Doprawić do smaku niewielką ilością soli.
SAŁATKA Z KALAFIORA I OGÓRKA
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie i przestudzić, pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać, dodać majonez sól i pieprz, wymieszać i schłodzić. Można dodać ugotowane jajka.
SAŁATKA Z KALAFIORA
Składniki:
- kalafior
- marchew
- zielony groszek
- koperek
- sól
- pieprz
- majonez
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na drobne różyczki, groszek i marchew ugotować i pokroić w kostkę (polecam mrożonkę: marchew z groszkiem – zaoszczędzi czasu), koperek posiekać, dodać pieprz, sól i całość wymieszać.
Tekst: Sławek Chyliński