Wkrótce truskawki…

2014.06.09.10Wkrótce zaczyna się sezon truskawkowy. Można nie tylko posmakować tych pysznych owoców, ale też przygotować z nich smaczne desery, ciasta i… Na początek proponujemy sernik na zimno.

2014.06.09.11SERNIK NA ZIMNO   (przepis na tortownicę średniej wielkości)

Składniki:

– 6 żółtek,

– 1 ½ szklanki cukru,

– ¾  kostki masła roślinnego ,

– cukier waniliowy,

– 3 serki homogenizowane,

– 1 ½ szklanki mleka,

– 3 łyżki żelatyny,

– galaretka truskawkowa lub brzoskwiniowa,

– truskawki  lub brzoskwinie z puszki.

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka i ciągle ucierać, a następnie dodać serki. W połowie mleka rozprowadzić żelatynę, drugą połowę mleka zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Gdy żelatyna przestygnie, dodać ją do masy serowej – wszystko zmiksować i przelać do wysmarowanej masłem tortownicy, odstawić w chłodne miejsce. Gdy sernik stężeje, wyłożyć na niego truskawki i zalać galaretką.

(zamiast do tortownicy można przelać masę serową do pucharków)

Z białek, które zostaną, można przygotować torcik bezowy. Wbrew pozorom jest on prosty w przygotowaniu. W internecie można znaleźć ciekawe przepisy.

A może pierogi z truskawkami – jest to typowo wiosenny przysmak, dobre same, jak również z dodatkami. Polecane wszystkim łasuchom.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła (może być olej roślinny)
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki wody (ciepłej, opcjonalnie możemy dodać odrobinę suchych drożdży)
  • nadzienie oraz dodatki: truskawki, śmietana, cukier puder do posypania

Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i robimy w niej zagłębienie, dodajemy soli, masła lub oleju oraz jedno jajko. Stopniowo dodajemy ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto – wyrabiać aż do uzyskania miękkiej oraz elastycznej konsystencji, przez niecałe 10 minut. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Małe pozostawiamy w całości, a te większe kroimy. Zagotowujemy wodę w garnku, solimy.

Ciasto dzielimy na 2 porcje, rozwałkowujemy kolejno na placki. Za pomocą małej szklanki wycinamy koła, na środku umieszczamy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy przez około 3 – 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pierogi wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i od razu podajemy polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można polewać także pocukrowaną śmietaną.

Smacznego!

Tekst/foto: Sławek Chyliński