Wkrótce truskawki…
Wkrótce zaczyna się sezon truskawkowy. Można nie tylko posmakować tych pysznych owoców, ale też przygotować z nich smaczne desery, ciasta i… Na początek proponujemy sernik na zimno.
SERNIK NA ZIMNO (przepis na tortownicę średniej wielkości)
Składniki:
– 6 żółtek,
– 1 ½ szklanki cukru,
– ¾ kostki masła roślinnego ,
– cukier waniliowy,
– 3 serki homogenizowane,
– 1 ½ szklanki mleka,
– 3 łyżki żelatyny,
– galaretka truskawkowa lub brzoskwiniowa,
– truskawki lub brzoskwinie z puszki.
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka i ciągle ucierać, a następnie dodać serki. W połowie mleka rozprowadzić żelatynę, drugą połowę mleka zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Gdy żelatyna przestygnie, dodać ją do masy serowej – wszystko zmiksować i przelać do wysmarowanej masłem tortownicy, odstawić w chłodne miejsce. Gdy sernik stężeje, wyłożyć na niego truskawki i zalać galaretką.
(zamiast do tortownicy można przelać masę serową do pucharków)
Z białek, które zostaną, można przygotować torcik bezowy. Wbrew pozorom jest on prosty w przygotowaniu. W internecie można znaleźć ciekawe przepisy.
A może pierogi z truskawkami – jest to typowo wiosenny przysmak, dobre same, jak również z dodatkami. Polecane wszystkim łasuchom.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła (może być olej roślinny)
- 1 jajko
- ¾ szklanki wody (ciepłej, opcjonalnie możemy dodać odrobinę suchych drożdży)
- nadzienie oraz dodatki: truskawki, śmietana, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i robimy w niej zagłębienie, dodajemy soli, masła lub oleju oraz jedno jajko. Stopniowo dodajemy ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto – wyrabiać aż do uzyskania miękkiej oraz elastycznej konsystencji, przez niecałe 10 minut. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Małe pozostawiamy w całości, a te większe kroimy. Zagotowujemy wodę w garnku, solimy.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, rozwałkowujemy kolejno na placki. Za pomocą małej szklanki wycinamy koła, na środku umieszczamy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy przez około 3 – 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pierogi wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i od razu podajemy polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można polewać także pocukrowaną śmietaną.
Smacznego!
Tekst/foto: Sławek Chyliński