Wiśnie dojrzewają!
Zróbmy sobie przerwę w ciężkiej, mozolnej pracy i wykorzystajmy na przyjemności.
Popracujmy troszkę nad owocami, które obecnie dojrzewają – wiśniami. Proponujemy Państwu wykonanie prostej, aczkolwiek smacznej nalewki wiśniowej.
Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni, 10 pestek z wiśni, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki.
Wiśnie i pestki włożyć do słoja, zasypać cukrem, przykryć słój lnianą ściereczką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Następnie powstały z owoców sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić i dodać do niego 0,5 l spirytusu. Po wymieszaniu zlać do butelek, a wiśnie ponownie zalać – tym razem 0,5 l wódki i odstawić na 2 tygodnie.
Po upływie 2 tygodni przecedzić do naczynia wódkę z wiśni i dodać do niej sok ze spirytusem, wymieszać i ponownie rozlać do butelek. Po ok. 3 miesiącach można delektować się wspaniałą nalewką wiśniową.
Tekst/foto: Sławek Chyliński